Nordmenn drar i hopetall på feriereiser hvert eneste år og det er ingen tvil om at vi legger igjen betydelige summer i utlandet.

Har du noen gang hatt et bevisst forhold til hvordan du får feriepengene dine til å vare lengst mulig, eller er du en av de mange som bare lar det flyte? Allerede før man reiser kan man gjøre noen grep som sørger for at feriepengene varer adskillig lengre enn de normalt sett ville gjort, og du vil bli forbauset over hvor enkelt det er.

Utenlandsk valuta

Bruk av kontanter?

Hvis du ønsker å ta med deg kontanter når du skal på ferie bør du veksle til utenlandsk valuta først når du kommer frem til din destinasjon. Hvis du absolutt vil ha kontanter parat bør du ikke ta med mer enn hva du behøver for å komme deg fra flyplassen til hotellet. Årsaken til dette er at du kan spare betydelige summer på å ta ut den lokale valutaen i dens rette land fremfor i Norge. Bankene i Norge tar godt betalt for sine vekslingstjenester og her snakker man om et påslag på 1,75% av uttaksbeløpet.

Skal du ta ut litt mer eksotisk valuta, som f.eks. egyptisk eller tyrkisk, er det enda mer å spare på å vente med uttaket. Hos DinePenger kommer det frem at man får bedre kurs selv om man bruker kort i en minibank i utlandet.

Husk også at du skal betale med lokal valuta når du bruker et kort til å betale dine kjøp med. Ofte får man spørsmål om man vil betale i norske kroner eller lokal valuta, og da skal man bestandig velge det siste.

Betaling med plastikk

Tenk deg nøye om før du pakker ned ditt vanlige kredittkort når du reiser på ferie, og husk å sjekke hvilke gebyrer som gjelder for bruken av det i utlandet. Enkelte kort har høye gebyrer ved bruk utenlands og i tillegg har mange av dem kostbare utgifter når man skal ta ut penger i minibank. Hvis kortet ditt er av en slik art kan det lønne seg å finne et annet kort hvor disse gebyrene ikke er tilstede.

Hvis du ikke har et kredittkort er det viktig at du skaffer deg et i god tid før ferien. Husk at det tar tid før kortet ligger i postboksen din, og du bør ha 14 dager på deg for å være helt sikkert. Husk at du er mye sikrere når du bruker kredittkort i utlandet, og dette gjelder også ved betaling av ferien.

Forhåndsbetalte kort

For å beskytte din bankkonto ytterligere kan du faktisk kjøpe forhåndsbetalte kort allerede før du reiser på ferie. Kortet er perfekt til dette formålet, og det kan brukes i alle terminaler og nettbutikker som er tilknyttet Visa-systemet. Er du engstelig for å bruke dine personlige kort kan du dermed fylle opp et slikt kort på forhånd med den pengemengden du måtte ønske, og du er dermed mye mer beskyttet enn om du går rundt med kontanter.