Det å ha massevis av penger stående på en vanlig bankkonto kan kanskje være behagelig rent psykologisk, men med de lave rentene man tilbys i dag er ikke dette bestandig den mest fornuftige løsningen.

Når det er sagt så er det imidlertid veldig fornuftig å hele tiden ha et visst beløp tilgjengelig slik at man kan håndtere uforutsette utgifter når de kommer, men allikevel finnes det flere andre måter å bruke sparepengene på for at de skal gi deg bedre avkastning.

I denne artikkelen får du flere gode tips for hvordan du kan benytte disse pengene på en bedre måte slik at du får størst mulig utbytte av dem – for det er jo tross alt dét det hele handler om.

Sparing

1. Betal ned gjelden din

Som regel er det slik at man betaler mer renter på gjelden enn det man gjør ved å ha pengene stående på sparekontoen, og da gir det rett og slett mer mening å kvitte seg med gjelden så kjapt som mulig – og da starter man enkelt og greit med den dyreste gjelden først. Her snakker vi kredittkort og forbrukslån i første omgang hvis man har slike lån.

Å kvitte seg med denne formen for gjeld kan gjøres på mange måter, men det er nokså vanlig å gjennomføre slike grep i form av en refinansiering, og dette kan du lese mer om på denne siden. Med noen få ord kan vi allikevel si at det å refinansiere handler om å ta opp nytt lån som har en lavere rente enn de gamle lånene, og deretter innfri den gjelden som har dyrest rente.

Har du muligheten til det er det naturligvis aller best å kvitte seg helt og holdent med gjelden så snart man har mulighet til det.

2. Er et bankbytte aktuelt?

Hvordan er renten på din nåværende sparekonto i forhold til det som tilbys i andre banker? Her kan det være betydelige forskjeller, og man kan enkelt opprette en konto i en annen bank som man kan ha sparepengene i – det er ikke behøvelig å bytte bank helt og holdent hvis man ikke er interessert i det.

I en artikkel i DinePenger.no i januar 2014 kom det fram at det var en forskjell på hele 3,35% mellom den dårligste og den beste sparekontoen så det er ingen tvil om at det kan være betydelige beløp å tjene i løpet av et år.

3. Betal ekstra på huslånet

Hvis du har litt ekstra penger på konto i slutten av måned, hvorfor ikke betale ned litt ekstra på huslånet? Når alt kommer til alt så får sparepengene dine som oftest bare nyte godt av en stakkarslig rente, og da kan naturligvis det å redusere det som sannsynligvis er det største lånet i livet ditt være et godt grep.

Tenk et scenario hvor du har et lån på 2 millioner kroner og velger å betale ned 1000-2000 kroner ekstra hver måned i 10 år. Her snakker vi om massive innsparinger i renteutgifter samtidig som du kvitter deg med lånet langt raskere enn det som var opprinnelig planlagt.

4. Oppussing

Å investere i bolig og kanskje spesielt i oppussing vil være fornuftig bruk av penger. I tillegg til at du forbedrer livsstandarden din øker du også verdien på boligen din i tillegg. Det kan være vanskelig å se denne verdien med én gang men ved et eventuelt salg av huset vil du garantert merke at du har tjent på dette. På våren har man nok av fridager til å gjennomføre gjør-det-selv prosjekter, og du vil være overrasket over hvor lite som skal til for å forbedre huset ditt markant.

3. Invester i aksjefond

Å spare i aksjefond er en god løsning hvis du ønsker avkastning på dine sparepenger, og her er det slik at man først beskattes når man realiserer gevinsten – dvs. når man selger andelene og tjener penger på det. Sparer man i bank beskattes man derimot årlig, og dette betyr faktisk at det å benytte seg av aksjefond gir en utsatt skatt. Effekten av dette blir kraftigere for hvert år som går ettersom renters renter akkumuleres.

En annen skattefordel som kommer ved investering i aksjefond er skjermingsfradraget. Dette innbærer at det hvert år fastsettes et skjermingsfradrag som tilsværer omtrent en risikofri rente fratrukket skatt. Denne avkastningen behøver du ikke å betale skatt av, og ved sparing i aksjefond over flere år vil summen av disse to skattefordelene gi en betydelig bedre verdi sammenlignet med sparing i bank.