Vi kan alle komme i situasjoner hvor en trenger litt ekstra penger. Kanskje ryker plutselig kjøleskapet, eller du vil unne deg litt ekstra på en ferietur. Uavhengig av hva det er som gjør at du trenger tilgang på ekstra kapital, kan forbrukslån være svaret for deg.

Men har du bestemt deg for å ta et lån og begynt å se deg om etter låneselskaper, da finner du raskt ut at det er utrolig mange ulike å velge mellom. Det gjør at prosessen med å finne et riktig lån for deg kan være vanskeligere enn den strengt tatt trenger å være. Vi skal derfor nå belyse de viktigste tingene du trenger å tenke over når du er ute etter lån.

Tenk behov

Det første du må gjøre er å sette deg ned og tenke skikkelig gjennom hva pengene skal gå til, og hvor mye du faktisk trenger. Tenk gjerne også over andre alternativer til forbrukslån som du kan benytte deg av. Kanskje kan du bake inn lånet i et eksisterende boliglån, eller du har kanskje noen i familien som kan gi deg lånet. Husk at det å ta opp forbrukslån må gjøres ansvarlig, og at pengene må betales tilbake med renter.

Finn de rimeligste betingelsene

Etter du har det klart for deg hvor mye du trenger, er det på tide å jakte etter en riktig leverandør. Her kan det hjelpe å benytte seg av sider som allerede har tatt jobben med å sette opp de ulike tilbudene for deg. Bruk det som utgangspunkt for å velge ut et knippe selskaper du synes ser greie ut.

For å kunne sammenligne tilbud på forbrukslån, holder det ikke å bare sjekke de oppgitte vilkårene til et låneselskap. Vilkårene vil nemlig kunne variere fra søker til søker, og renten på lånet blir satt etter en individuell vurdering av deg som lånetager. Derfor bør du sende inn søknader til flere selskaper, og se konkret hva de kan tilby. Husk at alle søknader du leverer er helt uforpliktende, og du plikter deg ikke til å gå videre med noen av lånene du søker om. Best oversikt får du ved å sammenligne forbrukslån hos Norsk Kreditt AS.

Når du gjennomgår tilbudene er det også viktig at du tar hensyn til forskjellen på den nominelle og effektive renten. Den nominelle renten er uten avgifter og ekstragebyrer, mens den effektive renten har alle kostnader inkludert. Det er derfor du alltid må forholde deg til den når du bestemmer deg for et lånetilbud.

Medsøker

Om du ikke er fornøyd med renten du blir tilbudt, kan det være på grunn av at låneutgiveren ser at din personlige økonomi ikke er den sterkeste. Det vil gjøre at renten kan bli høyere enn den ville vært for andre med en mer solid økonomisk situasjon. Det du imidlertid kan gjøre i slike tilfeller er da å ta med en medsøker. Det betyr at medsøkeren vil på lik linje være solidarisk ansvarlig for lånet du tar, og om ikke du kan takle nedbetalingene, vil de tilfalle personen som er oppført. Siden et låneselskap nå har to personer de kan få pengene sine tilbakebetalt fra, vil det gjøre at de anser risikoen med å låne ut penger som mindre, og vil dermed ofte være mer velvillig til å gi bedre betingelser.