Vi vet ikke hvor pengene våre går

I en ny undersøkelse som har blitt gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag av DNB kommer det frem at så mange som halvparten av nordmenn ikke har kontroll på hva pengene de bruker går til. Dette er foruroligende nyheter og ikke overraskende er det mathandlingen vi har minst kontroll på.

Sju av ti kan redusere

Halvparten av oss har altså liten eller ingen kontroll på hva vi bruker pengene på, og så mange som 70% inntrømmer at de sannsynligvis kunne redusert forbruket en god del. Når så mange som 30% ikke vet hvor mye penger de bruker hver måned på noe så viktig som mat er det ting som tyder på at kontrollen i norske husholdninger er altfor dårlig. 28% sier faktisk i tillegg at de ikke her den fulle og hele kontrollen over hvor mye de bruker på mindre kjøp på steder som kafeér og kiosker.

2 av 10 vet dessuten ikke hvor store summer de legger igjen i butikkene når det kommer til kjøp av sko og klær.

Sandmæl: – Ikke overraskende

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er ikke overrasket over tallenes tale. Hun forklarer at i og med at mat er en helt nødvendig utgiftspost så er folk mindre bevisst på hvor mye de bruker på dette. Dette betyr imidlertid også at dette er den utgiftsposten som har det desidert største potensialet for innsparing. Det er også mange som er innom butikken daglig i stedet for å handle en eller to ganger i uken, og dette er i aller høyeste grad en fordyrende måte å handle mat på.

Slik holder du matkostnadene nede

Når det gjelder å holde matkostnadene nede er det flere enkle grep man kan benytte seg av. Det første handler om at man aldri skal handle på tom mage. Det høres kanskje banalt ut, men det ligger en klar logikk bak dette. Er man sulten vil det fort havne mange unødvendige og usunne produkter i handlevognen. Det vil derfor være smart å vente til etter middag med å dra på butikken.

Det er også lurt å lage seg en skikkelig handleliste og holde seg til denne. Planlegg gjerne middagene gjennom hele uken slik at du har det klart før du drar i butikken. Dette vil gjøre handlingen mer effektiv samtidig som du unngår impulskjøp. Unngå også å ha barna med når det handles mat ettersom det da ofte vil havne en rekke unødvendige ting i kurven.

Et annen smart grep er å bruke opp matrester. Å spise rester er helt ok og vil spare husholdningen for mye penger. Vi kaster mye mat i Norge i dag og å fryse ned rester etter en middag vil spare deg for både tid og penger.