Når man er ung er det ofte slik at man verken kan skilte med god lønn eller en sterk økonomi, men det hindrer allikevel ikke de unge fra å sløse i langt større grad enn andre.

Å være blakk er aldri morsomt, men det er besynderlig at unge mennesker som i utgangspunktet har lite er de som sløser aller mest.

Tom konto

Å lære seg kunsten å aldri bli tom for penger på kontoen er ingen enkel lærdom, og når man verken har en økonomi å skryte av eller høye inntekter å nyte godt av, kan dette virkelig bli en utfordring. Og det er nettopp dette, lave lønninger og dårlig økonomi, som kjennetegner unge mennesker og studenter – og derfor opplever denne gruppen til stadighet at kontoen er bunnskrapt før lønn og studielån kommer.

Det som imidlertid er litt overraskende, og kanskje fortvilende, er at denne gruppen ikke tilpasser forbruket sitt etter den inntekten de har, og det er en betydelig andel av de unge voksne som rett og slett sløser med pengene de får inn.

Faktisk er det slik at hele 15% av de som er mellom 18 til 25 år har oppgitt at de sløser ofte eller hele tiden, i motsetning til 7% i befolkningen for øvrig. Studentene er ikke noe bedre og også fra den kanten oppgis det at det sløses i større grad enn folk flest.

Kan skape problemer

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 konkluderer med at du faktisk ber om trøbbel hvis du er en av dem som sløser med penger tross trang økonomi. Hver krone vil bli viktigere jo færre man har av dem, sier han i et innlegg på sin blogg.

Blant de unge voksne er overforbruket i første omgang rettet mot mat og drikke, men høyt på listen over det vi bruker unødventig mye penger på havner også klær, sko og uteliv. Blant de unge voksne under 25 år og blant studentene opplever henholdsvis 49% og 46% at kontoen er er tom før lønningen er på vei inn, og dette er dobbelt så mye som den eldste aldersgruppen.

Ikke synd

Forbrukerøkonomien synes ikke spesielt synd i de som befinner seg i denne situasjonen, og han mener bestemt at det er flere som har godt av å kjenne på det å bære bunnskrapt for penger. Grunnen til dette er at de fleste som befinner seg i en situasjon som det forhåpentligvis erfarer at dette ikke føles spesielt bra, og at de dermed tar konsekvensene av det.

Gundersen, som også er programleder i Luksusfellen, fremhever at det er lite som skal til for å unngå å havne i denne situasjonen, og i stor grad handler det om bevissthet og planlegging. Han fremhever budsjettet som verktøy, og ved ha en oversikt over alle inntekter og utgifter hver måned, vil man mye enklere klare å holde oversikten, samt at man unngår å tømme kontoen.

Han understreker at veldig mange studenter tar seg deltidsjobber ved siden av studiene, og at nettopp disse pengene kan være gull verdt for en tynnslitt studentøkonomi. Det er imidlertid viktig at slike jobber ikke går utover studiene, men han sier at en deltidsjobb er den enkleste og beste måten å balansere økonomien på.

5 gode råd

Magne Gundersen avslutter med å gi noen råd til de som har lyst til å ta i mot dem.

1. Fiks budsjett. Med dette verktøyet har du en oversikt over pengestrømmen din, og dette er viktig når du er i en situasjon hvor hver eneste krone har betydning. Finn en budsjettmal på nett.

2. Finn en deltidsjobb. Å finne seg en liten deltidsjobb som ikke har innvirkning på studiene dine kan være veldig viktig for din studentøkonomi.

3. Ikke bo alene. Er du student vil det være bra å finne noen å bo sammen med slik at utgiftene kan deles på. Tenk strøm, bredbånd og NRK-lisensen, og del gjerne når dere kjøper hvitevarer og møbler.

4. Vær smart når du bruker penger. Ikke gå i kiosken for å handle mat når du kan gjøre det i butikken. Bruk Finn.no aktivt for å skaffe deg gratis ting.

5. Dette sparer du penger på: lage matpakke, legg vekk røyk, ikke kjøp vann, ta med termos med kaffe på lesesalen, ikke bytt mobil ofte, vær på jakt etter salg, lån bøker, bruk sykkel, lag middag for flere dager i slengen.