Så mange som hver tredje nordmann er bekymret for at uforutsette utgifter skal skylle inn over husholdningsøkonomien og at pengene de rår over ikke skal strekke til.

Det er mange som er engstelige for at det skal komme inn store utgifter som vil sørge for at kontoen tømmes i god tid før neste lønning, og faktisk er det så mange som 1 av 3 nordmenn som bekymrer seg for dette. Der er imidlertid mulig å forberede seg på en slik situasjon, og det er ikke bestandig de store grepene som skal til.

Tom konto før lønning

I en undersøkelse som ble gjennomført av YouGov for banken BlueStep ble deltakerne spurt om deres bekymringer i forhold til uforutsette regninger/kostnader, og da svarte 50& at de aldri engstet seg. Derimot var det altså 35% som svarte at de på månedlig basis var bekymret over dette, og i tillegg er det mange av disse som ofte eller noen ganger opplever at bankkontoen er tom i god tid før den neste lønningen kommer på konto. Derav følger angsten for at en stor regning eller utgift skal komme på dette tidspunktet og skape økonomiske problemer.

Bufferen er viktig

En av de viktigste elementene man bør ha på plass for å ha penger i en akutt økonomisk krise er en pengebuffer. En slik buffer bør bestå av et femsifret beløp på en konto man til daglig ikke har enkel tilgang til, og man har da noe å falle tilbake på hvis varmtvannstanken plutselig blir ødelagt.

Det er dessverre mange som ikke har en slik buffer her til lands, og da er det plutselig lite å gå på om den store utgiften skulle inntreffe. Dette går da som regel ut over lønnskontoen som da i verste fall tømmes lenge før lønningen kommer. Man trenger ikke å ha så veldig mye stående på denne kontoen ettersom det er liten gevinst i å spare der, men man bør altså ha såpass mye at man tåler en økonomisk trøkk i ny og ne. Hvis man må ta ut penger fra denne kontoen til uforutsette utgifter må man deretter sette inn nye penger der – og gjerne over tid. Spar målrettet til dette jevnt og trutt over tid slik at du når ditt mål. 10.000 kroner på en slik konto er adskillig bedre enn ingenting.

Unngå økonomiske overraskelser – skaff deg en oversikt

Det vil lønne seg for alle og enhver og få en kontroll over pengeflyten i husholdningsøkonomien, og det innebærer å ha kunnskap om pengene som kommer inn og som går ut hver måned. Får man en slik oversikt er det blant annet lettere å se hvor man kan kutte for å legge til side penger til en buffer. Undersøkelsen viser at folk først kutter i reiser når det skal spares penger, og deretter følger shopping og kutt i fritidsinteressene. Kino, restaurantbesøk og annet må også gjennomgå når økonomien skal strammes inn.

Har man en slik god oversikt for hver måned vil man også ha kunnskap om når de forskjellige store regningene som for eksempel forsikring, årsavgift på bil og andre store utgiftsposter dukker opp. Har du denne kunnskapen har du samtidig muligheter for å planlegge bedre og å sette til side penger til både uforutsette og forutsette utgifter, og da er muligheten mye større for å lykkes med kabalen som husholdningsøkonomien ofte kan oppleves som.

For å gjøre dette på en enklest og best mulig måte anbefales det fra eksperthold å lage et budsjett. På denne måten kan man planlegge smart og det er faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro. Les vår artikkel om budsjett her.