Den evige debatten om hva som er lurest å gjøre når man har penger til overs fortsetter, og dessverre er det ikke slik at det finnes et klart fasitsvar på dette.

Noen kloke råd går det imidlertid an å gi og i dagens Hegnar er det fagsjefen i personlig økonomi på Handelshøgskolen BI, Dag Jørgen Hveem, som kommer med sine anbefalinger.

Hva bør man gjøre først?

Vi har gjentatt det til det kjedsommelig her på ToppFinans.com og vi gjør det gjerne igjen: rentene i Norge er for tiden rekordlave og dette fører naturlig nok til at det for mange kan være veldig fristende å både øke innbetalinene på boliglånet og samtidig sette penger til side som man kan spare. Det store spørsmålet er imidlertid: hva skal vi gjøre først?

Det er her fagsjef Hveem kommer med sine anbefalinger, og ikke uventet er rådene i tråd med det vi tidligere har skrevet her på siden.

Han anbefaler enkelt og greit at absolutt alle har en buffer som er tilstrekkelig stor på sin bankkonto. Beløpet bør, i følge ham, være på omtrent to til tre månedslønner, og dette er en sikkerhet man skal ha tilgjengelig i tilfelle man plutselig får uforutsette utgifter.

Deretter påpeker han at man skal kvitte seg med den delen av gjelden som er dyrest først. Det vil si at man kvitter seg med kredittkortgjeld, forbrukslångjeld, handlekontoer og så videre før man gjør noe annet. I tillegg oppfordrer han alle til å tegne både uføre- og livsforsikring slik at man har forsikret inntekten til husholdningen.

Betal ned til et komfortabelt nivå

Når det gjelder boliglånet sier Hveem at det er mest hensiktsmessig å betale dette ned til et nivå hvor det er komfortabelt å betjene det. Dette innebærer omtrent 60-70% av boligverdien, og når man kommer dit venter det som regel også bedre rentebetingelser på lånet enn hva man har når egenkapitaldekningen er lavere.

Har man behov for å investere, enten på medium lang eller på kort sikt kan det imidlertid være greit å spare penger i banken.

Er planen å spare over lengre tid bør man gjøre dette med en høyere risiko, noe som igjen vil gi en forventet avkastning som er større enn det man kan oppnå i banken. Her snakker vi i all hovedsak om sparing i fond med tydelig aksjeprofil.