At vi er reiseglade i sommerferien er et velkjent faktum, men det er også et velkjent faktum at vi er ekstremt knyttet til de teknologiske dingsene våre – og da tenker vi spesielt på nettbrett og smarttelefoner i alle slags former og fasonger.

Mange klarer seg som regel ikke noen uker uten å sitte på Facebook for å oppdatere hele bekjentskapskretsen hvordan man har det på Mallorca, men denne uvanen kan fort bli til en ubehagelig overraskelse når mobiltelefonregningen dumper ned i postkassen på sensommeren. Å bruke data i utlandet kan vise å bli en svært kostbar affære, og da må man nesten vurdere om Facebook er verdt det.

Spar tusenvis av kroner

Et enkelt tips som det å slå av dataroaming på mobiltelefonen din vil altså kunne spare deg for flere tusen kroner på mobiltelefonregningen din, men hvis du absolutt ønsker å gå på nett for å lese aviser eller sjekke sosiale medier er det derfor viktig at du kun benytter deg av trådløst nett – altså wifi. Sjekk om hotellet tilbyr dette og hold databruken til hotellrommet. Ha uansett kontroll på hvilke priser din mobilleverandør opererer med når det gjelder datatrafikk i utlandet.

Det er viktig at du er nøye og sjekker telefonen din og at du har gjort de korrekte innstillingene, for gjør du en liten feil her vil regningen din skyte i været når du ferierer. Dataroaming skal altså skrues av og når denne er deaktivert kan ikke telefonen din laste opp eller ned data over telefonnettet når du er på ferie. Det er enkelt å skru av dataroaming både på Apples telefoner og for andre telefoner som opererer med Android.

For iPhone:
1. Trykk på ‘Innstillinger’.
2. Trykk på ‘Mobilnett’.
3. Skru av Dataroaming slik at den ikke er grønn.

For Android:
1. Gå inn på ‘Instillinger’.
2. Finn frem til ‘Mobilnett/mobilnettverk’.
3. Deaktiver ‘Dataroaming’.