En splitter ny undersøkelse viser at ungdom kan lite om kredittkort, og en helt nytt læringsopplegg har blitt utviklet slik at avgangselever i grunnskolen kan lære seg hvordan luksusfellen kan unngås!

Omkring halvparten av tiendeklassingene her i landet har bekreftet at de vil ordne seg en kredittkort når de når myndighetsalderen. I følge den samme undersøkelsen venter det en overraskelse på mange av ungdommene hvis kortet brukes slik de selv har svart.

Ligger an til økonomiske problemer

Undersøkelsen kommer altså med illevarslende nytt som varsler at ungdommene med den varslede kredittkortbruken med overveiende sannsynlighet vil komme til å få økonomiske problemer. Det kanskje mest bekymringsverdige er at 44% av de samme ungdommene tror at rentene på kredittkort er like lav eller lavere enn boliglånsrenten, mens sannheten jo er en ganske annen. Tall fra Finansportalen forteller at renten er 10 ganger høyere, altså omtrent 25-30% pr. år.

Daglig leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen har denne kommentaren å komme med i forbindelse med undersøkelsen:

Dette betyr at mange vil få sjokk når de ser hvor fort gjelden vokser, hvis de ikke hver måned betaler tilbake alt de har lånt på kredittkortet.

Det er Realfsen som er ansvarlig for utviklingen av undervisningsopplegget som skal lanseres nå i nærmeste fremtid. Målet er at avgangselevene skal lære seg å regne på sin egen økonomi i fremtiden.

De lærer å sette opp budsjett og regne på sparing og lån, inkludert kredittkort.

Ungdommene vil også få en innføring i hvordan banktjenestemarkedet fungerer i virkeligheten, slik at de på denne måten skal få et grunnlag og dermed være bedre forberedt til de blir voksne. De skal dermed ha en bedre grunnforståelse når de etter hvert skal benytte seg av for eksempel boliglån og kredittkort.

Du kan her se hvordan programmet blir. Klikk deg inn og introduser gjerne dette for dine barn slik at de får se hva dette dreier seg om – jo tidligere jo bedre!