Arbeidsledigheten stiger betydelig, oljesjeikene vil ikke stenge kranene og oljeprisene synker, svekket krone og lavt lønnsoppgjør sørger for at ferien i 2016 ikke blir så fet som det vi har vært vant med fra tidligere år… eller i hvert fall burde det være slik.

Ferien er høyt prioritert for oss nordmenn, og igjen har vi begynt å strømme til forskjellige søkesider for å finne ut hvor årets sommertur skal gå hen.

Planegger å bruke 45.800 kroner

Momondo opplevde i januar rekord i antall besøkende på sine sider og faktisk tok så mange som 1 million nordmenn turen innom på sin søken etter en herlig sommerferie. I år er situasjonen litt spesiell her til lands all den tid vi befinner oss i en usikker økonomisk situasjon, og burde føre til en viss moderasjon. Dette ser imidlertid ikke ut til å begrense reiselysten vår og mange økonomer er engstelige for at mange tar seg vann over hodet når ferien bestilles. Man skal huske på at arbeidsledigheten er stigende samt at kronen står svak i forhold til andre valutaer – og med dyrere valuta i utlandet blir følgelig ferien også betydelig mer kostbar.

Silje Sandmæl som er forbrukerøkonom i DNB har følgende å si om den norske reiselysten:

– For mange av oss står ferie høyt på prioriteringslisten, og da særlig sommerferien. Vi befinner oss i en usikker periode når det gjelder norsk økonomi, og med den svake kronen kan utenlandsturen fort bli en dyr affære.

60% av de norske ferierende planlegger å gjøre dette i utlandet med et budsjettet som skal være romsligere enn tidligere, og gjennomsnittet skal bruke ca. 45.800 kroner til sammen. Dette er en økning på hele 8.600 kroner fra fjoråret og viser med all tydelighet at nordmenn ikke er spesielt urolige for den økonomiske situasjonen vi befinner oss i.

Forbrukerøkonomen understreker at det er dét å bo og leve (altså forbruket), som er kostbart, og hun anbefaler at man heller legger litt ekstra penger i flybillettene og reiser til et land hvor prisene er lavere. Man kan da benytte ferien til å kose seg og unngå å måtte telle på hver eneste krone man bruker.

Dyrere på de vanlige favorittstedene

Favorittdestinasjoner som England, Spania, Hellas og USA har blitt betydelig dyrere å feriere i for oss her på berget, men heldigvis finnes det land hvor valutaen har blitt svakere i forhold til den norske kronen. Her kan man trekke frem land som velkjente Tyrkia, men også Mexico, Sør Afrika og Brasil har blitt billigere.

Reisevanene våre har faktisk endret seg noe, og det viser seg at land som USA, Thailand og England har hatt en nedgang i følge Momondo.

Kaja Hanøy, som er talsperson i Momondo, sier dette om de nye søkevanene til nordmenn:

– Vi ser en overraskende økning i antall søk til Øst-Europa, der Gdansk i Polen var fjorårets store vekstvinner. Ellers viser våre data at Spania, nordmenns ferie-og charterfavoritt over flere år, har opplevd økt interesse for flere av sine destinasjoner.