Et nytt år har såvidt begynt og for mange er dette tiden da nye forsetter skal settes i kraft! Har du noen økonomiske nyttårsforsetter for 2016?

Mange ønsker å gjøre grep med sin egen økonomi og for like mange har nok julen vært en påkjenning for lommeboken. Da kan dette være et godt tidspunkt å gjøre nødvendige endringer slik at man får en sunnere økonomi det kommende året!

Et godt tips

Det er mange som sliter med en økonomi som kan anses som stram og dette betyr ofte at pengeboken er helt tom når månedens lønning endelig kommer – og slik skal det ikke være! Det du da må gjøre er å få kontroll over pengebruken din, og da kan en personlig budsjett være en god plass å starte. Målet med dette er å identifisere hvilke penger som kommer inn og hvor pengene forsvinner hen. Her skal alt tas med, og i tillegg til at du får kontroll over pengeflyten fører dette ofte til at man blir mer bevisst hva man bruker penger på – og dét er positivt!

Les mer om personlig budsjett her!

Sparing, sparing, sparing!

Når du har fått satt økonomien din og bruken av penger i system er det på tide å realisere det du har drømt om: nemlig å ha penger til overs hver eneste måned! Klarer du dette har du muligheten til å legge penger til side, og gjør gjerne dette ved hjelp av et autotrekk. Dette trekket legger du naturligvis inn i budsjettet ditt, slik at dette også er registrert som en ‘utgift’ du har hver måned. Hvor stort dette trekket skal være må du naturligvis vurdere selv ut i fra dine utgifter, men husk at du også skal ha penger til å ‘leve livet’ – i hvert fall til en viss grad.

Ved å spare og legge penger til side unngår du å måtte bruke kreditt når du får uventede utgifter, og å klare å håndtere slike små kriser gjennom året uten å låne penger tyder på en sunn økonomi. Det er slik det skal være og nettopp dette må være målet når du skal oppsummere ditt økonomiske år når vi kommer til desember igjen.

Tenk over hver øl du kjøper på byen, hver kaffekopp du kjøper på vei til lunsjen og hvert par sko/bukser/frisørtime du føler at du trenger. Trenger du det egentlig eller klarer du deg uten?

Mye å spare på mat

Det er mange ting man kan spare penger på, men en av de aller største utgiftspostene vi har er matbudsjettet. Her er det store innsparingsmuligheter og det er som vanlig kun planlegging som skal til. Tipset som alle eksperter kommer med er å planlegge middagene for en hel uke av gangen. Dette fører til at man har god kontroll samt at man unngår den knalldyre småhandlingen. Når man småhandler ender man som regel opp med dyre ferdigmiddager samt at man gjerne plukker med seg ekstra ting som man egentlig ikke har behov for. Færre turer innom butikken gir færre utgifter – enklere enn dette kan det ikke sies.

I tillegg til at man har full kontroll på maten hver dag hver uke, sparer man altså mye penger og da snakker vi om tusenvis av kroner i løpet av kort tid!

Gjør gjerne en sosial ting ut av dette og planlegg middagene rundt bordet hver søndag. Da kan alle komme med innspill til hva de ønsker å spise og man kan da lage seg en handleliste over de matvarene man faktisk behøver.