Mindre snobbete på ferie

Vi følger opp gårdagens nyhet om dyrere utenlandsferie og kan nå fortelle at selv om vi er like reiselystne som tidligere gjør den svake kronen at vi ikke er fullt så snobbete lenger når vi skal velge hotell og ferielengde.

I går forklarte vi i vår artikkel at ferieturen i 2015 kommer til å bil dyrere enn tidligere ferier og årsaken til det er naturligvis den svake kronen. Reisetrangen vår virker ikke å begrenses av den grunn, men det kan se ut som om at vi senker kravene til ‘luksus’ noe.

Ikke færre bookinger, men billigere turer

Terje Berge, som er kommersiell direktør i Finn.no, slår fast at de aldri tidligere har formidlet flere flybookinger i januar måned enn de har gjort i år og kan fortelle om en økning med hele 11%. Han kan på den andre siden si at snittprisen pr. bestilling har falt med 19% og dette kan sannsynligvis kobles til fallet i den norske valutaen. Han konkluderer dermed med at vi legger inn bestilling på den samme flyturen som vi normalt sett ville gjort, men at vi har roet ned litt på ‘snobberiet’ når det gjelder kvaliteten på oppholdet i seg selv, og det betyr færre stjerner på hotellet.

ferielån

Det innebærer at der en gjennomsnittskunde tidligere gikk for et hotell med 4 stjerner er det nå 3,5 stjerner som gjelder, og i tillegg er det registrert at oppholdene blir kortere. Mens storbyferien tidligere varte i tre dager nøyer vi oss nå stort sett med to dager.

Trolig bruker vi like mye

I november i fjor gjennomførte Finn.no en undersøkelse og der kom det frem at nordmenn akter å bruke like mye på ferie i år som i fjor. 19% har planer om å bruke mellom 5.000 kroner og 20.000 kroner mens 1 av 3 svir av mellom 20.000 kroner og 50.000 kroner, og det er 40-åringene som bruker aller mest på ferie i løpet av året. Trenden er uansett at nordmenn selv booker sitt fly og deretter hotell i etterkant, og målet med dette er selvsagt å få reisen så billig som mulig.

Fra reiseselskapet Vings side ser man ingen tegn på at storbyferien droppes for å spare penger, og gjennom vinteren har selskapet hatt en økning på 22% på storbysalg i følge PR-ansvarlig Sophie Damsund. Hun forklarer at med et så stort utvalg av billigbilletter legger folk gjerne mer penger i hotellstandard. Det er også godt mulig å finne gode rabatter på 4-stjerners hotell, og får man det til prisen av et 3-stjerners hotell sier naturligvis de færreste nei til akkurat det – selv om den norske kronen er svak.

Reiser mer i Norge

Heller ikke fra Expedias side kan man se at reiselysten virker å være noe redusert, og talsperson Charlotte Gogstad forteller at hotellvalgene ser ut til å holde samme standard. Hun bemerker også at destinasjoner som befinner seg utenfor eurosonen ser ut til å vokse, og deriblant land som Polen, Ungarn, Thailand, de arabiske emirater og flere andre. I tillegg til dette er det også flere som legger ferien sin innenlands og dette ser ut til å være en økende trend.

Turismen vokser i Norge, og spesielt tyskere, folk fra Storbritannia og amerikanere har en økt reiselyst hit til landet. Årsaken til dette er naturligvis at det har blitt gunstigere for dem å reise til Norge ettersom deres valuta har styrket seg mot den norske, og at de dermed får det betydelig billigere når de skal besøke det store utvalget av attraksjoner vi har her til lands.