Gründeren Eva-Charlotte Stenset går i dagens Dagbladet knallhardt ut mot kvinner som ikke viser nok ambisjon i arbeidslivet. En fersk undersøkelse fra DNB forteller om manglende ambisjoner, små selskaper, manglende mot til å satse og satsing i feile bransjer som fellestrekk ved kvinners posisjon i gründerlandskapet.

LES OGSÅ: Se ToppFinans’ Bedriftsskole!

Krever knallhard jobbing!

Stenset understreker at det å jobbe seks timers arbeidsdager og samtidig forvente suksess rett og slett ikke er mulig. Hun sier i artikkelen at kvinner i langt større grad hadde hatt meget godt av å kunne gi mer faen.

Jeg tror veldig mange kvinner kan ha godt av å gi litt mer faen.

Undersøkelsen som altså kommer fra DNB forteller at kvinnelige gründere i langt mindre grad lykkes enn menn, og Stenset tror dette er et resultat av at de ikke tar den nødvendige risikoen og ikke tør å satse på den store drømmen sin. Dette resulterer som regel i små selskaper hvor ambisjonene om vekst er totalt fraværende. Selv sluttet hun i en konsulentjobb i Geelmuyden Kiese for å etablere sitt eget kommunikasjonsbyrå, og kan fortelle at hun jobber 50-timers arbeidsuker.

Direktøren i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, sier rett ut at det å være gründer er knallhardt. Som kvinnelig toppleder har hun god erfaring med det og Traaseth har også ledet et gründerselskap.

Flere forventninger til kvinner?

Traaseth tror det er vanligere og sannsynligvis mer akseptert, både sosialt og kulturelt, at menn jobber mer og har lange arbeidsdager. ‘Satse alt’-mentaliteten er grei for menn, mens mange kvinnerlige gründere har mange andre forventninger mot seg som skaper rollekonflikter. Det blir vanskelig å strekke til når man også har roller som venninne, kone, mor og flere andre ting. Hun forteller at dette er noe mange kvinner har sagt til henne, men at hun aldri får de samme temaene når hun snakker med menn.

I dag er det slik at 28% av gründerne i Norge er kvinner og at 20% av de som starter opp AS også er kvinner. Det er i helse-og omsorgsnæringen det er mest populært å starte bedrift i for kvinner, tett etterfulgt av restaurant/kafénæringen.