Java er på full fart ut av både banknæringen og offentlige innlogging i Norge, og det er stadig flere som ser seg fornøyd med dette!

Listen med problemer og frustrerte kunder som følge av Java har vært lang og kronglete, og det er nærmest utrolig at det har tatt såpass lang tid å fått sjaltet ut denne ‘sikkerhetsløsningen’. Nå er også Java på vei ut fra det offentlige Norges innloggingstjenester, og vi er dermed på vei mot en fullstendig Java-fri hverdag!

I midten av november

Når du nå i fremtiden skal logge deg inn på offentlige tjenester og sider som for eksempel Altinn, Skatteetaten og Lånekassen vil du fra medio november altså slippe å anvende deg av Java, og heller benytte deg av splitter nye BankID 2.0!

Difi har nå nemlig gjort klart for lansering av denne tjenesten gjennom ID-porten og i skrivende stund er det full uttesting for å luke ut eventuelle problemer, noe som meldes fra DinSide.no. Lanseringsdatoen er fortsatt ikke 100% klar men rundt om 15. november skal alt være på plass.

Testingen har inntil i dag gått bra, men man har fokuset og hovedtyngden på at innlogginen skal fungere knirkefritt når man først lanserer den nye tjenesten – noe nok også brukerne setter pris på. Innføringen av BankID 2.0 vil føre til at 90% av innloggingen til de offentlige tjenestene i Norge vil skje uten bruk av Java, og da er det enten den nye BankID’en man kan bruke eller MinID.

Fra Difis side antar man at brukerne vil være meget godt fornøyde med dette, noe de underbygger med deres brukerstøttetall. Der kommer det fram at Java og oppdateringer av denne er det som er gjengangeren og det det spørres oftest om. Totalt sett er det faktisk så mange som over 500 tjenester som benytter seg av ID-porten for innlogging, og dette inkluderer både kommunale og statlige virksomheter, og dette igjen betyr at det er en stor og viktig omlegging som nå er i emning.

Allerede nå er BankID 2.0 i bruk når man skal logge inn hos Digipost, samt hos storbankene Nordea og Sparebank1. I november vil også DNB ha lansert denne innloggingen og dermed spart enormt med kunder for problemer.

Også andre banker i Norge tar overgangen fra Java til BankID 2.0 i løpet av denne måneden, og da er det altså helt sikkert at norske bankkunder vil få en adskillig lettere hverdag – og kanskje gjelder dette spesielt for den eldre garde av befolkningen.

Flere fordeler

Det er ikke bare bortfallet av Java som er positivt med innføringen av BankID 2.0, men lanseringen av denne medfører også at man kan logge seg inn på alle enheter som har en nettleser inkludert. Dette betyr at man kan gjennomføre kjøp på for eksempel mobiltelefonen eller nettbrettet fra steder som tidligere krevde Java, og dette kan man nå gjøre uavhengig av hvilken nettleser man foretrekker.

Handlefriheten blir derfor langt større enn tidligere, og brukervennligheten blir mye bedre – vi gleder oss på vegne av alle norske bankkunder og andre brukere til en problemfri hverdag i nettbanken!