Horne kommer ikke med garantier

De siste par dagene har VG satt fokus på gjeldsnivået i Norge og i den forbindelse kommer det mange triste historier frem i lyset. Fra regjeringshold sier man at det ikke er noen garanti for at et nytt gjeldsregister i det hele tatt vil bli en realitet, og minister Solveig Horne sier at folk selv har ansvaret for sin økonomiske situasjon.

72 milliarder kredittkortgjeld

I følge VG har nordmenn 72 milliarder kroner i kredittkortgjeld og det settes fokus på at bankene ikke har noen muligheter til å fange opp den kredittkortgjelden som er tatt opp nylig. Det er derfor næringen ønsker å få på plass et gjeldsregister hvor forbruksgjelden blir oppført og hvor den vil være tilgjengelig for de mange finansieringsselskapene umiddelbart. Bak dette kravet står både banker, finansieringsselskaper og mange fagfolk, men barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne lover imidlertid ingenting.

Ministeren sier imidlertid at det er trist å se at så mange mennesker ikke klarer å håndtere gjelden sin og i skrivende stund har nordmenn en inkassogjeld på 36,2 milliarder kroner. Hun sier videre at den høye kredittkortgjelden sier en god del om både press og jag, men understreker at hver enkelt nordmann har et ansvar for sin egen personlige økonomiske situasjon. Ministeren forteller også at forbrukere av ekspertisen ofte oppfordres til å bruke kredittkort i bestemte situasjoner som for eksempel reising eller handel på nett – og at fleste av forbrukerne klarer å svare for gjelden sin.

– Et register er ikke løsningen på alt

Selv om både forbrukerrådet, forbrukerombudet og bransjen i seg selv ønsker et register på plass for å forhindre at enda flere havner i en økonomisk knipe sier ministeren at vi lurer oss selv hvis vi virkelig tror at registeret vil være løsningen på alle problemene. Det var den sittende blå-blå regjeringen som trakk det foreliggende forslaget fra den forrige regjeringen ettersom de ønsket å ta en revisjon av denne innretningen, men man har altså foreløpig ikke kommet frem til noen konklusjon.

Solveig Horne oppfordrer derimot banknæringen til å ta sitt ansvar mer alvorlig og hun påpeker at det er mange store banker som står bak de forskjellige finansinstitusjonene som tilbyr kreditt. Hun poengterer også at staten ikke bestandig kan ordne opp i situasjoner der hvor mennesker har et eget ansvar, og at de gjennom gjeldsordningsloven tar vare på de som virkelig har havnet på dypt vann.

Økning

Kredittkortgjelden i Norge er altså på enorme 72 milliarder kroner, og dette er en gjeld som har økt med svimlende 65% sden 2008. Dette innebærer at gjelden til nordmenn har vokst raskere enn egen inntekt og det er mange som har en gjeld som er godt over to ganger inntekten. Forbruksgjelden er en liten del av denne gjelden, men har allikevel en innvirkning på det samlede trykket.