Det er ikke lett å være forbruker i Norge i dag all den tid vi får gode og velmenende råd fra eksperter om ethvert tema. Det aller siste er at ekspertene fraråder fastrente.

Antallet lånekunder som har gått for fasterente i løpet av årets første 6 måneder har vært høyt, men sjeføkonomene mener bestemt at dette ikke vil lønne seg. De tror dog at det kanskje kan hjelpe på nattesøvnen.

Kun ved behov for økonomisk forutsigbarhet

I juni i år var andelen boliglån med fast rente på 9,8%, og dette er en økning på 1,3% hvis man ser tilbake på mars i år. Det er en fastrente som har vært lavere enn den flytende renten som har sørget for at mange boliglånskunder har valgt å binde renten, og det var i april at mange banker kunne tilby fast nominell rente over tre år på 2,2% eller 2,3% til utvalgte kundegrupper.

Etter dette har den flytende renten falt, samtidig som fastrenten har økt noe.

Even Westerfeld i DNB har følgende uttalelse å komme med i denne saken:

– Vi anbefaler fastrente til kunder som trenger eller ønsker økonomisk forutsigbarhet.

Selv om fastrente nå ikke anbefales kan en god fastrenteavtale være økonomisk gunstig samtidig som lånekunden får stor forutsigbarhet i lang tid fremover – men det anbefales altså ikke nå.

Forventer flere rentekutt

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika er bestemt på at vi her rentekutt i vente i nærmeste fremtid samtidig som at det er minimal fare for en renteoppgang. Han har dog ingen sterke innsigelser mot å binde renten, men sier at dersom det ikke er helt nødvendig for å sikre seg så vil han ikke anbefale det nå.

Også Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1 Gruppen, ønsker å fraråde norske lånekunder å binde renten. Hun sier at med mindre det er behov for ekstra forutsigbarhet så vil hun på generelt grunnlag fraråde binding av renten. Hun understreker dog at dette er noe som hver enkelt lånekunde må avgjøre, sett i lys av sin egen situasjon.