… bør du tenke deg om to ganger. Er det slik at du har gått tom for penger og trenger et kortsiktig eller langsiktig lån vil det være fornuftig for deg å vurdere situasjonen nøye, slik at du ikke gjør økonomien verre fremfor bedre.

Kredittkortene har en voldsom popularitet i Norge i dag, og for dem som er i stand til å bruke dem på en forsvarlig måte vil de være et flott betalingsmiddel. For de som ikke greier å betjene gjelden sin kan de imidlertid være inngangen til en økonomisk katastrofe.

fortvilet dame kredittkortgjeld

Årsakene til at vi låner penger gjennom kredittkort er forskjellig men mange oppgir at det er på grunn av uforutsette utgifter og kostnader som har dukket opp. Du er derfor ikke alene hvis du tenker at et slik kort kunne vært til hjelp for den gjeldsposten/utgiften som har dukket opp, men vi ønsker virkelig ikke at du skal ende opp som én av dem som ikke klarer å betjene gjelden i etterkant.

Tenk gjennom disse momentene først!

* Har du allerede et kredittkort eller annen dyr forbruksgjeld som for eksempel smålån? Hvis dette er tilfellet anbefaler vi på det sterkeste at du unngår å sette deg ytterligere i gjeld. Hvis du har behov for enda et kort for å betale ned det første kortet eller for å dekke avdraget neste måned, vil ikke denne formen for lån være det riktige valget. Her bør du kontakte banken din for å få hjelp til å få i stand en ordning som gjør at du kan kvitte deg med dine lån slik at du ikke kommer inn i en ond sirkel hvor du betaler ned gamle lån med nye lån hele tiden.

En refinansiering er et mulig alternativ, men det bør naturligvis gjøres på den måten at du søker om et lån som har bedre betingelser enn den gjelden du allerede har, slik at du får det enklere i hverdagen. Her kan man f.eks. bruke forbrukslån som har en rente som er lavere enn kredittkortet hvor du vil kunne sette nedbetalingen over en slik periode at du vil få det levelig hver måned.

Kanskje har du et huslån som du kan refinansiere slik at du får betalt ned forbruksgjelden din? Snakk i alle fall med banken hvis du befinner deg i denne situasjonen – det vil gjøre deg godt.

Er det slik at du sliter med et dyrt smålån vil et kredittkort i mange tilfeller være billigere og enklere å bruke hvis det er snakk om å betjene gjeld, men da skal man ha en plan klar for å betale ned kredittkortgjelden innen 50 dager – altså før den rentefrie perioden er over.

Til sist bil vi be deg om å spørre deg selv om følgende: vil kredittkortet egentlig hjelpe deg, eller vil det bare utsette problemene, eller i verste fall forverre dem? Har du en kontakt i en bank som du kan prate med vil du kunne henvende deg dit for å få hjelp til å få økonomien på rett kjøl igjen – det er derfor de er det. Økonomiske problemer er aldri morsomt og det kan være utrolig utmattende å hele tiden måtte betale ned på dyr gjeld, men husk på at ny dyr gjeld for å betjene den gamle ikke nødvendigvis er måten å gjøre det på.

På den andre side

Hvis det er slik at du befinner deg i en god økonomisk situasjon men ønsker et kredittkort for de fordelene det kan gi, så er det ingen tvil om at du burde søke. Kredittkortet kan være din beste venn i en rekke situasjoner når det gjelder økonomisk trygghet, og vil derfor være et veldig nyttig hjelpemiddel for mange. Men som sagt krever det økonomisk disiplin og en ryddig pengehverdag hvor man ha kontroll bruken.