Få orden på økonomien i 2015

Det er mange som sitter med en slunken lommebok i januar etter at desembermåneden med julegavehandel har tært hardt på økonomien, og derfor ønsker mange å starte det nye året med å få en bedre oversikt over økonomien sin!

Hvis målet ditt for 2015 er å få en ryddigere økonomi krever dette at du starter med arbeidet i dag, men slapp bare av: det er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Det krever bare litt planlegging og disiplin.

Vit hva du bruker penger til

Hvis man har en pengebruk som man ikke helt har kontroll over fører dette ofte til at man ikke får pengene til å strekke til hver måned, og det innebærer som regel at kontoen er skrapet de siste dagene før neste lønn kommer inn. Dette er det nok mange som kjenner seg igjen i, men det er fullt mulig å få bukt med problemet. Det handler i all hovedsak om at man må skaffe seg en oversikt over hva pengene man bruker går til.

Den beste måten å gjøre dette på er å logge seg inn på nettbanken og se på kontobevegelsene for de siste tre månedene, og føre opp utgiftene i forskjellige poster som for eksempel mat, klær, sko etc. På denne måten får man et klart inntrykk av hvilke utgifter det er som tar mest for seg av pengene på kontoen, og de aller fleste husholdningene vil nok finne ut at bruken av penger på mat er den største utgiftsposten man har. Dette er typisk for de norske husholdningene og her kan man faktisk spare betydelig med penger ved hjelp av helt enkle grep. Ved å planlegge middager for hele uken og gjøre innkjøp maks to ganger pr. uke vil man oppleve at man kan spare mye penger. Når man skal handle mat er det viktig å være observant på disse faktorene.

Har du penger til overs?

Når man lager et budsjett for de første månedene av året vil det som sagt lønne seg å sortere utgiftene i faste poster, men også å finne ut hva man kan beregne som faste og variable utgifter. Faste utgifter vil være boliglån/husleie, forsikring og strøm, kommunale avgifter, internett/TV og så videre. Det viktigste er naturligvis de faste utgiftene og det er disse som skal prioriteres først.

De variable utgiftene vil naturligvis være litt forskjellige fra måned til måned, og herunder kan man legge ting som innhandling av klær og sko, mat og drikke, frisør og andre elementer som ikke kan regnes som faste utgifter.

For å finne ut om man er i nærheten av det som kan betegnes som et normalt nivå på utgifter for familien kan det lønne seg å ta en titt på referansebudsjettet til SIFO.

Etter at utgifter er trukket fra inntekter har man en god oversikt over hvor mye penger som er til overs, og dermed hvor mye man kan spare. Man bør prioritere å legge av penger til en bufferkonto som man kan benytte seg av hvis man får uforutsette utgifter. Man bør minimum ha en buffer på minst én månedslønn, men aller helst to eller tre. Dette kan høres mye ut, men sparer man målrettet over tid er dette fullt mulig. Husk at du får ekstra penger mellom hendene på desemberlønnen samt at du kan sette tilside penger hvis du får igjen på skatten. Ønsker du å spare langsiktig bør du vurdere sparing i fond.

Vær også oppmerksom på at rentene synker nå om dagen og at bankene kappes om å sette den ned for å kapre kunder. Ønsker du å spare godt med penger vil det å be om bedre renter eller betale ned ekstra på boliglånet være veldig fornuftig.

Ikke sløs!

Det er nok mange som tok kredittkortet fatt for å få julehandelen til å gå opp, og hvis det er tilfellet er dette en gjeld som skal prioriteres før noe annet – med unntak av de faste utgiftene. Rentene og gebyrene på disse kortene gjør at dette er en gjeld man vil kvitte seg med så fort som mulig, og det krever at man betaler mer enn minimumsbeløpet som oppgis på fakturaen. Betaler man kun minstebeløpet tar det lang tid før man er kvitt gjelden.

Man skal dessuten ligge langt unna de typiske impulskjøpene ettersom disse gjerne tar et stort jafs av budsjettet hver måned. Slik bruk av penger kan på godt norsk kalles sløsing og kan fort komme opp i tusenvis av kroner pr. måned.

Vi ønsker deg lykke til med et godt økonomisk 2015!