De verste pengevanene for 20-åringene

Vi er bestandig ute etter å belyse interessante og nyttige elementer ved hverdagslivet vårt, og spesielt interessert er vi i det som har med det privatøkonomiske å gjøre. Derfor refererer vi denne saken fra Hegnar.no som belyser 20-åringenes mest uheldige pengevaner.

Å få sin egen selvstendige økonomi er ikke bestandig enkelt, og i samfunnet i dag er det slik at barn vokser opp og får det meste de har behov for hos sine foreldre. Når man da står på egne bein vil utfordringene derfor kunne bli mange, og dette skal vi titte nærmere på i denne artikkelen.

Basert på USA

Undersøkelsen som gir oss et lite hint om hva som er unge menneskers verste pengevaner stammer fra USA og er helt fersk, og for å ta en kjapp oppsummering er det følgende vaner som ser ut til å være problematiske: overforbruk, ingen/liten sparing og kredittkort.

20% av 20-åringene har ikke begynt noen form for sparing viser undersøkelsen som er gjennomført av USA Tody sammen med Bank of Amerika. Faktisk er det så ille at 30% av de spurte ikke engang har en sparekonto og for de som har en konto har 40% av disse under 37.500 kroner på denne.

Også dette med å sette tilside penger til langsiktige mål synes heller ikke å være spesielt vellykket, og for eksempel var det så mange som halvparten som ikke hadde begynt å spare til tilværelsen som pensjonist.

Det de unge menneskene imidlertid er veldig dyktige på er å skaffe seg kredittkortgjeld, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å legge til side penger.

Paralleller til Norge?

Det er naturligvis vanskelig å se om disse tallene har en relevans også i Norge, men det er uten tvil enkelte momenter som man kan kjenne godt igjen her. Elementer som overforbruk og manglende evne til sparing er gjengangere også for unge mennesker her til lands. Ofte er det slik at et overforbruk i tenårene, kanskje med god hjelp av foreldrene, kan videreføres når man trer inn i de voksnes rekker. Det er derfor lurt at man lærer de unge å begrense seg og ikke bare gi dem alt ‘de peker på’. Man burde heller fokusere på sparing og formidle nettopp dette til barna slik at de får en god ballast med seg, og man kan også hjelpe dem med å spare litt på en konto slik at de har en liten startkapital når livet for alvor tar til.

Mange vil oppleve at forbruket de har kunnet ha som barn er vanskelig å legge fra seg, og at det å handle på kreditt ofte blir løsningen. Det er da ikke spesielt vanskelig å havne i forbruksfellen og denne kan det være tøft å komme seg ut av.

Så til alle unge der ute: vær nøktern med pengebruken din og tenk på sparing fremfor forbruk.