Vi nordmenn er glade i våre ferier, noe som er en kjent sak, men det er også en kjent sak av svært mange av oss sitter igjen med et meget slunken økonomi når hverdagen begynner igjen. Etter den søte kløe kommer den sure svie!

Hvordan skal man komme seg på rett kjøl igjen etter å ha brukt for mye penger i ferien? I denne artikkelen får du noen gode råd.

Skaff deg en oversikt etter ferien

Som sagt så er det ikke helt ukjent at sommerferien kan bli i dyreste laget og pengene sitter ofte litt løsere ettersom man gjerne vil unne seg litt ekstra. Dette fører fort til at man mister noe av kontrollen over hva som befinner seg på kontoen av penger samt at det gjerne venter flere regninger i postkassen når man har vendt nesen hjemover.

Det man da må gjøre er å skaffe seg en oversikt over den økonomiske situasjonen slik at man kan gjøre de riktige prioriteringene med de pengene som gjenstår. Å ha brukt litt for mye penger kan derfor ende opp som svært uheldig, og kanskje venter det en saftig kredittkortregning i tillegg som man må ta seg av.

Å sette opp et budsjett kan være en god idé og i de aller fleste nettbankene finner man gode løsninger på dette. Det handler om å ikke utsette problemet og vente på at det skal ‘gi seg’ – for det kommer det ikke til å gjøre. Inntekter og utgifter den nærmeste tiden må man få kontroll på slik at man igjen kommer inn i den gode tralten man var i før man dro på ferie.

Ser du at regningene overstiger det du har råd til å betale er det flere grep du kan ta for å løse situasjonen.

Ta et skikkelig tak

Nordmenn er ikke ukjente med å ta økonomiske skippertak og i en litt trang periode kan dette være en veldig god løsning. Det handler kort og godt om å ikke bruke mer penger enn det man er absolutt nødt til. Det vil si at man kjøper den maten man trenger uten å overdrive. Det betyr at man betaler husleie, lån og andre regninger. Det betyr at skokjøpene, kleshandlingen, restaurantlivet og så videre må legges på is. Kort og godt må man leve langt mer spartansk enn det man vanligvis gjør.

Kort og godt må man leve langt mer spartansk enn det man vanligvis gjør.

Ved å gjøre disse grepene vil du kjapt sitte igjen med litt ekstra penger som du kan bruke til å nedbetale både gjeld og regninger. De kostbare vanene fra ferien kan være vanskelig å kvitte seg med, men er det fritt for penger på kontoen så er det faktisk fritt, og da kan man ikke bruke penger på unødvendige ting.

Når det gjelder barna så kan det også være greit å nevne overfor dem at det er naturlig med forskjellig pengebruk i ferie og hverdag, og at det da skal kuttes ned på snop, godterier, leker og iskrem.

Brukt kredittkort? Betal ned ekstra!

Noen bruker kredittkortet i ferien, og det er det ingenting i veien med hvis man har penger til å betale ned regningen når den kommer i postkassen. Har du brukt kredittkortet noe mer flittig enn dette er det faktisk ingen krise om du ikke får betalt alt ned med det samme. Når det er sagt så er det om å gjøre å betale ned så mye som mulig ettersom renten på dette lånet er høy. Bruk gjerne noen måneder, men unngå å kun betale ned minimumsbeløpet ettersom du da vil oppleve å omtrent aldri bli ferdig.

Det er kjedelig å drasse på årets sommermoro på kredittkortet når neste års ferie begynner. Du vil også gjøre en tabbe ved å unngå å betale andre regninger ettersom gebyrer og andre ekstrakostnader vil kunne gjøre slik at beløpene mangedobler seg. Ikke la være å betale – kontakt heller de du skylder penger og forklar dem hvordan lander ligger. Hvilke grep du må ta kommer naturligvis an på hvor ille situasjonen er, men ved å kontakte strømselskapet ditt går det som regel helt fint å dele opp en regning. Banken din vil også kunne være behjelpelig med avdragsfrihet og Lånekassen kan være villig til å gi deg en utsettelse på betaling over en liten periode.

Du får færre regninger å betale på over en periode og kan da heller konsentrere deg om å fjerne regningen etter sommerens utskeielser.

De dyre hverdagsvanene skal vekk

Vi var inne på det tidligere, men det er altså i hverdagen du kan sørge for store innsparinger. Har du dyre vaner som du kan kvitte deg med? Kjøper du lunsj hver dag eller drikker kaffe på kaffebar, så kan det månedlige beløpet dette kommer opp i faktisk være betydelig – vi snakker her fort om mange tusen kroner. Hvis du har dårlig råd i en periode så anbefaler vi at du heller lager deg en god matpakke hjemme og tar kaffen med deg hjemmefra eller drikker på arbeidsplassen din.

Husk på at om du klarer å kutte i ditt personlige forbruk med kanskje 100 kroner dagen så vil dette utgjøre rundt 3000 kroner i måneden! Å spare 100 kroner hver dag kan man enkelt gjøre, og det kan for eksempel handle om å kutte ut en kaffe, en snusboks, en pakke røyk, den ekstra sekspakningen med øl og så videre.

Denne ‘småsløsingen’ kan man også kutte for å få råd til andre goder. Sett av et bestemt beløp hver uke og før du vet ordet av det har du finansiert neste års sydentur! En slik form for sparing gir økt motivasjon og er rett og slett godt økonomisk håndverk! For å komme til dette punktet må man vite hva man bruker penger på, og det kan man enkelt finne ut av gjennom nettbanken. Får du oversikt over pengebruken kan du enkelt kutte vekk mange unødvendige utgifter.

Det handler om å finne ut hvilket sparepotensial man har, og vær trygg: sparepotensialet ditt er større enn du tror.

Har du faste utgifter som kan kuttes?

Sitter du på faste utgifter som du over tid kan vurdere å kutte? Du vil ikke tro hvor mange muligheter som finnes! Har du kanskje et kostbart mobilabonnement som du betaler på? Skaff deg et billigere! Hva med strømleverandøren din? Kan du få billigere strøm et annet sted? Kanskje skal du sjekke forsikringene dine? Har du den laveste mulige renten på boliglånet ditt? Har du HBO, Netflix og Viaplay? Ser du så mye Premier League-fotball at de 400 kronene du betaler hver måned er verdt det? Er det noen blader som du abonnerer på som du kanskje klarer deg uten?

I sum vil slike ting betyr tusenvis av ekstra kroner tilgjengelig i løpet av kort tid, og hvis man tenker seg om: har man egentlig bruk for alt dette?

Skaff deg ekstra penger

Over en periode vil det for de aller fleste være mulig å skaffe seg litt høyere inntekter, og dette vil være et veldig godt supplement til det å kutte i forbrukskostnadene. Har du muligheter til å jobbe litt overtid eller å ta en ekstra vakt i ny og ne, så vil dette merkes godt på bankkontoen. Husk at du ikke skal bruke mer selv om du får inn mer!

Totalt sett er det mye man kan gjøre, og summerer man alle de små tingene så vil det fort bli snakk om betydelige beløp som vil ha stor innvirkning på din økonomi. Mange bekker små gir en stor å!