Grensehandlingen som nordmenn gjør i Sverige fortsetter med uforminsket styrke og det er jo liten tvil om at det er mye penger å spare på dette hvis man gjør dette kategorisk. Når man handler skal man dog være oppmerksomme på en liten detalj som faktisk kan fjerne en del av den gevinsten man opparbeider seg.

Det sies at alle regler gjerne har et unntak, men når det gjelder handel i utlandet er reglene klinkende klare og ikke til å misforstå: du skal bruke lokal valuta!

Betal bestandig med Visa eller Mastercard og velg lokal valuta!

Betal bestandig med Visa eller Mastercard og velg lokal valuta!

Handle alltid i svenske kroner

Svenskehandelen stiger som sagt fortsatt og i følge SSB handlet vi for svimlende 13,6 milliarder kroner fra juli 2013 til juni 2014, og dette var en økning på 9% fra fra året før. Dette klarte vi å gjennomføre ved hjelp av totalt 7,6 millioner turer over grensen, så det er ingen tvil om at grensehandelen fortsatt står meget sterkt her til lands.

Men så var det dette med betalingen da, og om denne gjøres på den beste og mest lønnsomme måten. I følge en artikkel på DinSide kommer det fram at 25% av de norske kundene gjør et valg som innebærer at de vil betale i norske kroner, og dette gjelder hos Nordby Supermarked. Hvis du er en av dem ber vi deg lese denne artikkelen ekstra nøye.

Det er en økonomisk regel som sier at du alltid skal betale i den lokale valutaen – og som sagt er det ingen unntak fra denne. Hvis du er i Sverige på handel og du får spørsmål om du vil betale i svenske eller norske kroner skal du bestandig velge førstnevnte.

Grunnen til at det er slik ligger naturligvis i valutakursen som i butikkene er høyere enn ellers. Butikken selv velger nemlig hvilken kurs som skal være gjeldene og denne er som regel dårligere enn det både Mastercard og Visa kan tilby. Noen plasser blir man også ‘straffet’ med en provisjon som går til butikken.

Hvis man tar dagens kurs til etterretning er det ingen tvil om at det er penger å spare på å betale i lokal valuta. Når man er på grensehandel har man muligheten til å ta med seg varer til 3.000 norske kroner hvis man har vært i landet under 24 timer. Regner man dette om til svenske kroner så innebærer det at du kan handle for 3.273 svenske kroner. Benytter du deg av butikkens kurs, altså at du velger å handle i norske kroner, så får du varer for kun 3.150 svenske kroner. Ved å betale i lokal valuta vil du derfor kunne plukke varer for 123 SEK ekstra i forhold til om du betaler i norske kroner.

Ikke BankAxept heller

Det er også mange butikker langs grensen som tilbyr deg å betale med BankAxept-kort men dette er heller ikke å anbefale. I utlandet kan det tilkomme gebyrer ved å bruke denne løsningen, men det vil være avhengig av din avtale med banken/kortselskapet. Bruker du kortet i Sverige er det norske kroner det vil gå i og da er det som sagt butikken som velger valuakursen.

Det skal med andre ord ikke betales med norske kroner uansett hvilket kort du bruker, men du skal også unngå å betale med svenske kontanter. Tar du ut penger i en minibank er det kursen i minibanken som er gjeldende, og også denne kan være dårligere i forhold til det Visa og Mastercard kan tilby. I tillegg kan du også få et gebyr ved uttak utlandet.

Konklusjon

Hva er konklusjonen da? Du skal betale med Visa eller Mastercard, eventuelt kredittkort, og du skal velge svensk valuta. Da får du kursen som enten banken eller kredittkortselskapet har bestemt, og det er som regel veldig små forskjeller mellom disse to.

Fordelen med å bruke for eksempel kredittkortet er at du har meget gode rettigheter om noe skulle hende, og blir kortet tappet eller stjålet er det ikke dine penger som forsvinner. Utfordringen er naturligvis at du må ha kontroll på din økonomiske situasjon og betale kredittkortregningen når den kommer og ikke la det løpe renter på dette beløpet – da går nemlig vinningen opp i spinningen for å si det mildt.

Du kan lese mer om kredittkort her.