Nedturen på børsene i Europa fortsetter med uforminsket styrke, og de blodrøde tallene begynner nå å skape panikkstemning i finanskretser.

Nedturen har gått jevnt og trutt siden toppnoteringen den 23.juni i år, og den siste tiden har den negative trenden virkelig aksellerert. I skrivende stund har Oslo Børs bare i dag stupt ned med over 3%, hvilket er på grensen til å være dramatisk. Fallet siden toppnoteringen har da vært på rundt regnet 16%, noe som er voldsomme tall.

Global økonomi og ebola

Det er først og fremst en reell frykt for økonomien i et globalt perspektiv kombinert med den pågående ebolaepidemien, samt et markant oljeprisfall som har ført til at pilene peker nedover på børsen. Dette har resultert i at nedturen den siste uken og måneden har vært på henholsvis 7% og 13,3% på Oslo Børs i følge Hegnar.no.

Oppturen vi har hatt så langt i 2014 er derfor helt borte og i tillegg er 2014-avkastningen dette året på minus 3%. Oljeprisen er også ned 0,6% og bidrar altså til de røde tallene. Det er mange selskaper som taper stort på nedturen og spesielt hardt går det utover oljerelaterte selskaper som f.eks. Statoil og Seadrill, som begge opplever en nedgang på 4-5%.

Nedturen så langt i dag betyr for eksempel at Statoil opplever et verdifall på hele 23 milliarder kroner alene. Tidligere i dag var sjefstrateg i Swedbank, Peter Hermanrud, overbevist om at nedturen var over og han klarte ikke finne noen indikasjoner på at det skulle fortsette. Han påpekte at det trolig bare var en korreksjon og ikke noen markante endringer i verdensøkonomien som var på gang.

Vi får se hva som skjer i tiden fremover, men vi vet også at det tradisjonelt kommer en nedgang hver høst, men kanskje ikke av dette kaliberet.

Hva med fondssparerne?

Som fondssparer er det bortimot umulig å finne et godt tidspunkt å begynne å spare på, men for de som allerede sparer i fond er det trolig fornuftig å fortsette med det. Så lenge man sparer jevnlig hver måned vil man unngå de største dippene i markedet, og det sier seg selv at det er smart å spare når tidene på børsen også er dårligere, ettersom man da vil kunne tjene godt på oppgangen. Som fondssparer er det essensielt med langsiktig tekning ettersom historien er tydelig på at børsen bestandig vil stige i verdi – og dette vil den gjøre også denne gangen.

Å spare i fond nå vil derfor være viktig ettersom man da får med seg gevinsten av oppgangen som vil følge.

Vi følger spent med på situasjonen og vil formidle flere nyheter når de dukker opp.