Et helsepolitisk utvalg i Arbeiderpartiet ønsker å avskaffe taxfree-ordningen på norske flyplasser. Foto: Klikk.no

Et utvalg fra Arbeiderpartiet har konkludert med at de ønsker å fjerne ordningen med taxfree i Norge. Dette bekrefter partiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Utvalget, som ledes av nettopp Micaelsen, har kommet på banen med et forslag som innebærer flere endringer i helsepolitikken som føres her til lands, og deriblant ønsker man altså å fjerne salget av taxfreevarer på de norske flyplassene.

Omstridt

Forslaget om å fjerne taxfree-ordningen er naturlig nok det mest omstridte forslaget som utvalget kommer med, og dette innrømmer Micaelsen også selv. Han mener imidlertid at dette et riktig grep å gjøre ettersom den blå-blå regjeringen har gjennomført en kraftig utvidelse av ordningen slik at omfanget har blitt mye større, og at dette faktisk vises på Vinmonopolets omsetningstall.

Micaelsen er overbevist om at den norske alkoholpolitikken har vært vellykket tidligere, og at dette er noe vi kan se i den generelle folkehelsen. Et moderat forbruk av alkohol som omsettes på en spesiell måte (gjennom Vinmonopolet) har i følge utvalgets leder vært en kilde til suksess over mange år. Han sier også at Norge nå omtrent er det eneste landet i verden som fortsatt har en taxfree-ordning.

Avinor sikrer seg store deler av inntektene gjennom taxfree-salget og det er Travel Retail Norge som driver butikkene på hovedflyplassene i Norge. Deres kontrakt løper til 2022, og Micaelsen mener man må finne andre løsninger for å sikre Avinor en inntekt. Han tror det er en felles enighet om at hvis det kom en diskusjon i dag om hvordan vi skulle finansiere flyplassene, så ville man unngått alkohol som virkemiddel.

I fjor ble det altså klart at et flertall på Stortinget ønsket å utrede taxfree-salget på flyplassene med det målet for øyet at Vinmonopolet skal overta dette.

Det blir derfor spennende å se om taxfree-salget vil bli avskaffet som helhet eller om Vinmonopolet kommer til å ta over når kontrakten med Travel Retail Norge går ut.