Det er skytteltrafikk inn og ut av dørene i bankene over hele landet i januar, og de store aktørene har aldri opplevd maken til pågang så tidlig på året før.

Rentekuttet fra Norges Bank har tydeligvis økt kjøpetrangen ytterligere i Norge, og storbankene i Norge kan melde om et høyt trykk i lånemarkedet.

50% økning

Pågangen etter boliglån nå i januar har altså aldri vært høyere og bankene kan melde om at trykket tok seg opp etter rentekuttet som kom fra sentralbanken før jul. Dette rentekuttet har ført til at flere av bankene har kuttet i sine utlånsrenter, noe som igjen har trigget kjøpelysten hos bolighungrige nordmenn.

Even Westerveld, som er informasjonsdirektør i DNB, melder til Dagens Næringsliv at det har vært en økning på 50% i antall søknader til bolig sammenlignet med den samme perioden i fjor. Han understreker dog at dette også inkluderer lån til refinansiering.

Også Nordea har merket en betydlig oppgang og har doblet antallet søknader i løpet av de første ukene i januar 2015. Danske Bank istemmer og kan melde om at de aldri har hatt en så stor pågang i januar måned.

Fra Kjetil Nilssen i Nordvik & Partners tror man at signalene fra bankene om lave renter i lang tid fremover har påvirket boligkjøperne, og at trykket kommer som et naturlig resultat av dette. De sier også at de merker at nordmenn har mer penger å fare med enn tidligere, og at dette gjenspeiler seg i at de er villige til å by mye for boliger og at de har mye penger som de kan by med.

Nye kutt ventet

Det er ventet nytt rentekutt fra Norges Bank før sommeren og det har eksperter basert på uttalelsene banken kom med før jul. Kuttet kom som en følge av de sterkt fallende oljeprisene og sentralbankens påfølgende mål om å stimulere økonomien. De varslet at det var store muligheter for et rentekutt før sommeren om prognosene deres om en oljepris på 70 dollar fatet slo til. For øyeblikket er prisen på olje under 50 dollar fatet, og det vil derfor være svært underlig om banken ikke følger opp sine varsler. I verste fall vil det være et slag for baugen i form av troverdighetsproblemer.

Det er derfor bare å smøre seg med tålmodighet og se an mulighetene for ytterligere rentekutt.