Nordmenn betaler kredittkortregningen for sent

Nordmenn har blitt flinkere til å betjene sine forbrukslån, men når det kommer til å betale kredittkortene i tide syndes det en hel del.

Det melder man i VG i dag, og denne saken er bygd på SIFOs rapport om Forbrukertrender 2014 som ble offentligjort i dag. Rapporten som det henvises til er et resultat av innsamling av store datamengder som forteller noe om nordmenns forbruk og hvordan forbrukerne ligger an i markedet, og en del av denne forteller om hvordan norske husholdninger situasjon er i markedet i dag samt at betalingsproblemene de har belyses.

1 av 4 betaler ikke ned alt ved forfall

Rapporten forteller altså at hele 26 prosent av de som har kredittkort, altså 1 av 4 brukere, unngår å betale ned hele kredittkortgjelden ved forfall. Det betyr at kostnadene ved bruken av disse kortene er betydelig høyere enn om man kvitter seg med all gjelden før forfallsdatoen passeres. I praksis betyr det at man får renter på det man har utestående og disse rentene er vil bli nokså kostbare for innehaveren av kortet over tid. Betaler man hele beløpet man har utestående før den rentefrie perioden er over er imidlertid bruken av kortene billig.

I VGs sak sier forsker Torvald Tangeland ved SIFO følgende: – Å bruke kredittkort er billig så lenge man betaler innen frister. De som ikke betaler ned med en gang er i en risikoutsatt posisjon, og har økt sannsynlighet for å pådra seg tilbakevendende betalingsproblemer.

Han understreker at norske forbrukere har hatt en markant økning i bruk av kredittkort de seneste årene, og forklarer at det er en stor forskjell på det å eie et kredittkort og det å faktisk bruke det. Andelen av nordmenn som har brukt kredittkort de siste 12 månedene har gått fra 41% til hele 70% prosent de siste 7 årene, og dermed har også denne formen for gjeld hatt en økning.

Dessverre er det slik at de som ikke betaler ned all denne gjelden ved forfall har en tendens til å havne i en risikoposisjon rent økonomisk sett, samt at betalingsproblemer kan bli et tilbakevendene resultat av dette.

8 av 10 husholdninger har lån

I undersøkelsen understrekes det også at 81 prosent av de norske husholdningene har minst ett lån, og blant disse lånene er boliglånet det vanligste. Det som imidlertid er litt spesielt er at boliglånet også brukes til mer en kun å kjøpe selve boligen, og da er oppussing og bilkjøp blant det vi bruker disse pengene på. Årsaken til at lånet brukes til å finansiere bilkjøp skyldes trolig at betingelsene er bedre, samt at bankene har endret sine låneløsninger overfor kundene, forklarer Tangeland.

Likevel avslutter Tangeland med å understreke at husholdningenes økonomi ikke er alarmerende, men at den nærmeste fremtiden vil kunne bli avgjørende i så måte.