Kredittkort er noe som finnes i de fleste husholdninger, men dessverre er det slik at disse kortene har fått et ufortjent dårlig rykte. Grunnen til dette er naturligvis at det finnes flere brukere av kortene som ikke har en ansvarlig bruk, og dette kan igjen føre til at innehaveren fort kan havne i en nedadgående spiral.

Det som imidlertid skal nevnes er at de aller fleste har et naturlig og fornuftig forhold til denne kredittformen, og for disse brukerne kan kortene være veldig nyttige!

Oversikt

Nedenfor ser du en oversikt over de kredittkort våre samarbeidspartnere har tilgjengelig, fordeler og ulemper, samt ToppFinans egen vurdering av det spesifikke kredittkortet.

NB! Merk deg at denne siden kun er en oversikt over de ulike kredittkortene som er tilgjengelige. Når du klikker på de grønne knappene under vil du derfor sendes videre til en ekstern side hvor du kan sluttføre søknadsprosessen. Vær nøye med å lese gjennom alle vilkår som gjelder for det kredittkortet du søker om.


Rembember

Kredittbeløp: 150.000 kroner
Minimum alder: 18 år
Effektiv rente: 25,40%

Fordeler
* Kredittgrensen er høy
* 45 dagers rentefrihet
* Omfattende Cashbackprogram

Ulemper
* Noe høy effektiv rente
* Gebyr på faktura (papir)
Eff.rente 25,4%, 15 000, o/12 mnd. Totalt 16 408Ikano

Kredittbeløp: 100.000 kroner
Minimum alder: 23 år
Effektiv rente: 22,51%

Fordeler
* Effektiv rente er lav
* Lite gebyrer
* Stort fordelsprogram

Ulemper
* Ingen reiseforsikring
* Kontantuttak over skranke er dyrt
Effektiv rente 20,10 %, 15 000 kr o/12 mnd. Totalt 16 573 kr.Santander Red

Kredittbeløp: 100.000 kroner
Minimum alder: 20 år
Effektiv rente: 17,12%

Fordeler
* Kickback-program
* Varekjøp er gebyrfritt
* Renten er lav

Ulemper
* Reiseforsikring mangler
* Gebyr ved ubrukt kort i 12 mnd
Effektiv rente 17,12 %, 15 000, – o/12 mnd. Totalt 16 323,39.365 Privat

Kredittbeløp: 150.000 kroner
Minimum alder: 21 år
Effektiv rente: 25,21%

Fordeler
* Høy drivstoffrabatt
* 3,65% cashback
* Rabatt på strømavtale

Ulemper
* Lav kredittgrense
* Noe høy effektiv rente
Effektiv rente 25,21%, 15.000 o/12 mnd. Totalt 16.907,02.Bank Norwegian

Kredittbeløp: 100.000 kroner
Minimum alder: 18 år
Effektiv rente: 23,10%

Fordeler
* Cashpoints ved bruk
* Reiseforsikring inkludert
* Kredittgrensen er høy

Ulemper
* Dyrt å ta ut penger i Norge
* Papirfaktura er dyrt
Effektiv rente 23,10%, 15.000 o/12 mnd. Totalt 16.764,00.Shell Mastercard

Kredittbeløp: 75.000 kroner
Minimum alder: 20 år
Effektiv rente: 32,68%

Fordeler
* Redusert drivstoffpris
* 50 dager rentefrihet
* Varekjøp er gebyrfritt
Effektiv rente 26,17 %, 15 000 kr o/12 mnd. Totalt 17 149 kr.
Ulemper
* Renten er noe høy
* Reiseforsikring mangleryA Kredittkort

Kredittbeløp: 100.000 kroner
Minimum alder: 20 år
Effektiv rente: 22,90%

Fordeler
* Et unikt fordelsprogram
* 100% strippet for gebyrer
* 50 dager rentefrihet

Ulemper
* Dyrt med nødkort
* Høyt overtrekksgebyr
Effektiv rente 22,90 %, 15 000 kr o/12 mnd. Totalt 16 744 kr.


Hvordan fungerer det?

Kredittkort fungerer egentlig på samme måte som ditt vanlige bankkort, men den store forskjellen er naturligvis at det er banken som i første omgang betaler for bruken av kortet. Det vil si at pengene du bruker ikke trekkes fra din bankkonto, men at banken legger ut inntil videre. Banken vil deretter sende fakturaer til deg for å kreve inn pengene i etterkant.

Det er dette som kalles for å handle på kreditt, eller på ‘krita’, for å bruke et gammelt og velkjent begrep.

Et gratis lån – inntil 52 dager

Som vi sa i det forrige avsnittet så kan du bruke denne betalingsformen og senere betale tilbake det beløpet du er skyldig, og man kan da si at kortet fungerer som et lån. Fra kjøpsdatoen, altså fra den dagen du drar kortet ditt, har du en rentefri periode på opptil 52 dager – litt avhengig av hvilken tilbyder du har – og hvis du betaler tilbake beløpet du har brukt før denne perioden er over koster ikke lånet deg noen ting.

Som du skjønner får du da altså muligheten til å bruke kredittkortet som et helt rentefritt lån, og dette er det ikke mange andre lån som kan skilte med. Har du for eksempel en reparasjon på en bil som må gjøres kan du derfor bruke dette betalingskortet hvis du har lite penger, og heller betale inn igjen før den rentefrie perioden er over. Benytter du kortet på en korrekt måte kan du faktisk tjene penger på bruken ettersom mange av disse også opererer med gode rabattordninger.

Rabattordninger

De ulike kortene opererer som regel med forskjellige bonusordninger eller rabatter, og disse er det mange som benytter seg av. Det betyr at man ved å bruke kortet til å gjennomføre forskjellige kjøp kan sikre seg tilbud på alt fra bensin og dekkskifte til hotellovernattinger og skokjøp. Hvis man som sagt betaler tilbake beløpene man bruker før rentefri periode er over vil man kunne spare penger på bruken!

Enkelte av de såkalte bensinkortene sørger for at man kan spare opptil 80 øre pr. liter ved fylling av drivstoff og da kan det begynne å bli snakk om tusenlapper i løpet av et år. Vær imidlertid oppmerksom på at kortene som regel har en øvre bonusgrense.

En hjelp i ferien

En ting som anbefales fra så nær sagt alle kanter når det gjelder kredittkort er at man bestandig skal ta det med og bruke det når man er på ferie/reise i utlandet. Dette er av rent sikkerhetsmessige årsaker, for hvis du bruker ditt vanlige bankkort og du utsettes for kortsvindel risikerer du at pengene fra din bankkonto er borte før du vet ordet av det.

Husk som vi nevnte tidligere at når du bruker kredittkortet ditt fungerer banken som et mellomledd, og dette gjelder naturligvis også i utlandet. Blir du utsatt for svindel vil det bli banken sitt problem å ordne opp i og eventuelt gå til rettslige skritt.

Les også vår artikkel om kredittkort og konkurser.