Noe av det viktigste vi gjør i våre liv er å jobbe, men for å få en jobb fordrer dette som regel at man må skrive en jobbsøknad – og denne søknaden må holde en viss kvalitet!

Å skrive en søknad på jobb er en viktig kunnskap å inneha og noe som nesten er for en liten kunst å regne. Det er derfor mange som lurer på hvordan dette skal gjøres på den beste mulige måten, og i denne artikkelen gir vi deg noen gode tips som det kan være verdt å følge.

Dine styrker og din motivasjon skal frem

Hva er det overordnede målet med din jobbsøknad? Jo, det er å få den potensielle arbeidgiveren til å kalle deg inn til et jobbintervju, og for at man skal komme i mål med dette er det viktig å ta de riktige valgene når man skriver søknaden.

Det første man skal gjøre er å lese annonsen skikkelig og være 100% trygg på hva den inneholder. Søknaden din skal inneholde svar og bekreftelse på det annonsøren spør etter. Dette vil du kunne klare ved å formulere deg på et ordentlig vis, og det innebærer at du på en god måte skal belyse den relevante kunnskapen/kompetansen som du er i besittelse av – og påpeke hvordan den svarer til det annonsen spør etter. Det er også viktig at det i søknaden din kommer frem hva som er din motivasjon for denne jobben. Hva er det med denne jobben som gjør at du ønsker nettopp den?

Prøv å sette deg inn i posisjonen til den som er ute etter en ny arbeidstaker. Denne personen er naturligvis nødt til å få vite hva det er som gjør at du har lyst på jobben og faktisk ha en genuin forståelse for at du faktisk vil ha jobben, samt at du kan være en kandidat som passer til nettopp den.

Tidsbruken på søknaden din er derfor viktig, og det kan være smart å gjennomskrive den flere ganger og lese gjennom. Husk å ikke bruke for generelle vendinger i søknaden din slik at den ikke oppleves som masseprodusert. Den som mottar søknaden for gjennomgåelse vil relativt kjapt oppdage hvem som har orket å gjøre en god jobb med den og hvem som ikke har gjort det. En god søknad indikerer i seg selv at du er veldig interessert i den aktuelle stillingen.

Profesjonaliteten er viktig

Som jobbsøker er det naturligvis viktig at din søknad legges merke til, men her skal man imidlertid utvise forsiktighet. Man skal alltid tenke å fremstå som profesjonell og å skille seg ut vil naturligvis være gunstig – men på den rette måten. Det er ikke alltid at en spenstig video på Youtube er den rette veien å gå, og mens dette vil fungere i enkelte tilfeller vil det være helt feil i andre.

Personlighetsgraden i søknaden skal også begrenses, og graden av dette vil være avhengig av hvilken bransje man ønsker seg inn i. En stor del av den personlige informasjonen kan med fordel droppes, og i bunn og grunn er din mulige fremtidige arbeidsgiver i all hovedsak interessert i å finne ut hvem du er som person når du er på jobb. At du liker fluefiske og landeveissykling er derfor ikke bestandig så veldig relevant.

Vær derfor profesjonell i søknaden din og hold deg til hvorfor denne jobben passer god til deg, og hva arbeidsgiver kan regne med å få hvis de ansetter deg. Fremhev dine kollegiale egenskaper og kompetansen din som er relevant i forhold til jobben.

Oppsettet av søknaden

Når du nå har fått med deg det viktigste av hva søknaden skal inneholde er det på tide å se litt på hvordan selve søknaden skal settes opp. Det er to stikkord her som gjelder: det skal være stilrent og det skal være oversiktlig. I tillegg til dette må det naturligvis være klinkende klart hvem det faktisk er som søker på jobben.

Det finnes flere gode råd om hvordan en søknad skal settes opp og hva som skal være med i hver del av denne, og under får du noen greie råd om akkurat det.

Innledningen
I innledningen av din jobbsøknad skal du si noe om hvor du fant annonsen/fant ut om den ledige jobben, samt hvorfor dette er akkurat den jobben du ønsker deg.

Hovedteksten
Mye av utfordringen med en god søknad ligger i hovedteksten og det er nettopp her du skal argumentere for at din bakgrunn og kompetanse har både verdi og betydning for den potensielle arbeidsgiveren. På hvilken måte vil arbeidsgivers krav oppfylles av dine kunnskaper, erfaringer og kvalifikasjoner? Hva har du gjort så langt i din karriere som vil ha betydning for den jobben du søker på, og har du noen erfaringer og egenskaper som arbeidsgiver vil kunne dra nytte av?

Avslutning
Avslutningen skal være helt kort og presis. Du trenger ikke si så mye her utover at du håper på et positivt svar på din søknad og at arbeidsgiver ser nytte i dine kvalifikasjoner.

Flere gode maler på forskjellige jobbsøknader finner du her.

Da ønsker vi deg god jobbjakt og ber deg huske å gjøre en grundig jobb med din søknad – den kan betyr alt for din kommende karriere!