Feriesesongen er noe de aller fleste ser frem til, og kanskje har du bestilt en deilig ferietur sammen med familien din! Dette høres både vel og bra ut, men vær sikker på at du unngår en del av feriefellene som vil kunne ramme økonomien din hardt.

I vår artikkel tar vi en gjennomgang av ting du må være observant på og som kan komme til å koste deg dyrt og suge penger ut av feriebudsjettet ditt.

Unngå feriefellene

1. Unngå å kjøp valuta i Norge

Det er mye man skal huske på når man skal reise utenlands, men det å kjøpe valuta er en av tingene du ikke skal gjøre i forkant. Å kjøpe valuta i Norge er dårlig butikk i forhold til å vente til du kommer frem til feriedestinasjonen din ettersom bankene tar seg godt betalt for dette. Faktisk får du bedre kurs ved å ta ut lokal valuta i en minibank der hvor du ferierer, men husk på å bruk et kort som ikke har gebyrer for dette.

2. Ikke bruk pengene før flyet har lettet!

Det er mange av oss som synes at flyplassen er selve startpunktet for ferien, men å tenke akkurat det kan fort bli en dyr fornøyelse. Å spise på en flyplass for en hel familie er en kostbar affære og det samme gjelder kjøp av blader, magasiner, snacks til flyturen og drinker. Kjøp det du har behov for på forhånd og smør en matpakke som dere kan nyte på flyplassen. Hvis ungene ikke er så begeistret for akkurat dét kan man tenke litt kreativt og bake en pizza kvelden i forveien. Kald pizza smaker mye bedre enn tørre brødskiver, og vil spare dere for beløp i tusenkroners-klassen.

3. Ta med det rette kredittkortet

Hvis du planlegger å gjennomføre pengebruken i ferien ved å bruke et kredittkort er det selvsagt ingenting i veien for det. Tvert i mot er det noe de aller fleste anbefaler ettersom man da står langt sikrere enn ved bruk av et vanlig bankkort. Det man imidlertid må huske på er å bruke det rette kredittkortet, for gjør man ikke det vil man fort kunne drukne i kostbare gebyrer. Finn et kort som har lave eller ingen gebyrer for bruk i utlandet, og da tenker vi først og fremst ved varekjøp i butikk/restaurant og bruk i minibank.

Å bruke et forhåndsbetalt kort er også en mulighet, og da har du gratis hjelp til å holde deg innenfor feriebudsjettet.

4. Husk å bestill leiebil etc. i god tid.

Det er fort gjort å glemme å bestille ekstragoder som leiebil og liknende når ferien bookes, og husker man ikke på det kan man ende opp med å måtte betale unødvendig mye penger. Hvis du har behov for en leiebil anbefales det at du bestiller dette i god tid og ikke når du kommer til flyplassen på feriestedet. Utvalget kan da være dårlig og i tillegg vil prisene nesten alltid være høyere i og med at du er i høysesongen. Sett deg ned i ro og mak i god tid før ferien og spar godt med penger.

5. Betal alltid i lokal valuta

Når du bruker kortet i betalingsterminaler i utlandet vil du ofte få tilbudet om å betale med norske kroner. Selv om dette lyder både velkjent og trygt skal man alltid avslå dette, og grunnen til det er rett og slett at det er dyrt! Vekslingskursen det opereres med er altfor høy, og du skal dermed alltid velge lokal valuta når du skal gjøre opp for deg.

6. Skru av dataroaming på mobilen din

Det er ekstremt viktig å skru av datatrafikken på mobiltelefonen din når du har kommet frem til din feriedestinasjon, og dette er noe du sannsynligvis bare glemmer én gang. Det er uttallige nordmenn som har kommet hjem fra sydenferien med en telefonregning på flere tusen kroner ekstra, og dette er noe som virkelig kan gjøre et innhugg i feriebudsjettet. Uten at du vet det vil mobilen sjekke om du har fått epost og liknende, og uansett om du leser dem eller ikke vil det koste penger for deg. Gjør det derfor til en vane å skru dette av allerede før du forlater landet.

7. Ikke spis alle måltider ute

Noe av det beste med å være på ferie er å slippe å lage mat, men med mindre man er på steder hvor dette er ekstremt billig kan feriebudsjettet fort sprenges hvis man som familie spiser tre-fire måltider ute hver dag. Det er da viktig å finne andre muligheter, og hvis man har muligheten til det så kan man handle litt mat på det lokale supermarkedet og lage seg både frokost og lunsj. Dette vil man kunne spare mye penger på, og da smaker de andre måltidene ekstra godt!

8. Ikke glem forsikringen

Det er ikke sikkert at det å kjøpe reiseforsikring står spesielt høyt på din prioriteringsliste før avreise, men glemmer du det kan det komme til å koste deg dyrt. Skulle noen i reisefølget være så uheldige å bli syke kan behandlingen komme opp i titusenvis av kroner, og forsikringen er også en sikkerhet mot uforutsette hendelser som f.eks. tapt bagasje eller kanselleringer. Sjekk rundt og finn den beste reiseforsikringen, og husk at det ikke bestandig er slik at billigst er best.

9. For tung koffert

Husk at du må holde deg innenfor den oppgitte maksvekten for bagasje, for det er fort gjort å shoppe med seg litt ekstra når man skal hjem. Kommer du til flyplassen med en koffert som er for tung så kan dette virkelig koste mye penger. Flyselskapene opererer med store gebyrer for dette, så her er det bare å sikre seg om at sombreroene og suvenirene ikke gjør ferien din dyrere helt på slutten. Få tak i en bærbar vekt slik at du enkelt kan kontrollere at du er innenfor kravene.

10. Følg denne listen!

Som du ser er det mange momenter som virkelig kan være en pine for feriebudsjettet ditt, og med litt planlegging og oppfølging basert på denne listen kan du lett spare massevis av penger! Når du er fremme på stranden kan du dermed lene deg tilbake, slappe av og bestille ytterligere en kald drink og nyte den med god samvittighet uten at du trenger å tenke penger.