Det finnes tusenvis av sparetips som kan hjelpe deg med å spare noen kroner i hverdagen, men mange forbrukere føler at disse rådene egentlig ikke monner skikkelig.

Dette er vi nokså enig i, og har derfor undersøkt litt rundt og sett etter de rådene som virkelig kan forandre din økonomiske virkelighet, og disse er så gode at de fortjener å stå hugget i stein – du får sparingens 10 bud!

1. Du skal vite hvor pengene går

Når nasjoner og deres generaler går til krig må de ha en oversikt over slagmarken. Kart, undersøkelser og data viser dem hvor fienden er sårbar. Når det gjelder kampen om sparingen er det av ytterste viktighet at du vet hvor pengene dine tar veien. Ta vare på kvitteringer eller finn en smart app som kan hjelpe deg med å holde oversikten, og gjør dette over en lengre tidsperiode (1-3 måneder). Har du kontroll på det vet du også hvor du kan spare inn penger.

2. Du skal slette dyr gjeld

Hvis du bare skulle følge ett av disse 10 budene er nok dette dét du burde gå for. Gjeld er aldri spesielt bra, men det er selve renten på gjelden som kan være som kryptonitt mot sparemålene dine. Jo før du kvitter deg med gjelden, jo fortere blir du sparingens svar på Supermann! Har du ikke muligheten til å slette gjelden vil det å gjøre den billigere være et smart trekk og noe som kan frigjøre penger for deg.

Har du dyr kredittkortgjeld kan en smart refinansiering være veien å gå, og da kan du f.eks. betale ut denne gjelden med et lån som har bedre rentevilkår. Rentebeløpene du sparer på dette kan du enten kjøre inn på en sparekonto eller bruke til å betale ned refinansieringslånet raskere.

3. Du skal lese det som står skrevet med liten skrift

Folk flest ville være sjokkert om de hadde vært klar over hvor mye penger de kaster bort i serviceavgifter, skjulte gebyrer og andre utgifter som står skrevet med miniatyrskrift i finanskontraktene. Hvis kredittkortet ditt har et årsgebyr på 250 kroner uansett om du bruker det eller ikke, kan man vel ikke akkurat si at det er en god avtale?

Prøv å være mer bevisst når det kommer til de små gebyrene og spar inn der hvor du klarer. Noter gjerne ned beløpene du har klart å unngått og kjør også dem inn på sparekontoen i enden av måneden.

4. Du skal ha fokus på timing

Med fare for å høre ut som noen gamle grinebitere så understreker vi at det aller meste her i samfunnet har sin tid, og å vente på denne tiden for å gjøre store innkjøp kan spare deg for betydelige beløp. Det er kjent faktum at langrennski og annet vinterutstyr er billigere når det lakker og lir mot vår, mens de dyre terrengsyklene og landeveissyklene gjerne har et kraftig prisfall når frosten begynner å feste seg på asfalten. Kjøper du en bruktbil og en campingvogn på vinteren vil dette kunne gi deg betydelige besparelser, så er du interessert i å gjøre en god deal kan du gjøre det da!

Det gjelder å ha is i magen for om du gjør det vil du bli overrasket over hvor mye du kan tjene på tålmodigheten din.

5. Du skal holde øye med rentenivået

Selv om du er i stand til å betale ned kredittkortene dine og de dyreste lånene, så er det som regel én gjeldspost som normalt sett blir værende igjen, og det er naturligvis huslånet. På bakgrunn av dette er det derfor viktig at man holder øye med rentenivået, for hvis det faller kan det være en mulighet til å refinansiere huslånet og spare penger på de månedlige innbetalingene. Husk imidlertid på å ikke bruke de pengene du sparer på forbruk, for da sparer du dem i prinsippet ikke – du øker bare forbruket.

Merk deg forskjellen mellom dine gamle innbetalinger og dine nye innbetalinger og sett inn differansen på en egen sparekonto. Du kan også be banken om å beholde størrelsen på innbetalingene på samme nivå som før, men heller korte ned den totale løpetiden på lånet.

6. Du skal finne penger i huset ditt

De fleste vil bli overrasket over hvor mye penger de har liggende å slenge rundt omkring i huset. De bøkene du allerede har lest kan selges på FINN eller på en brukthandel, og de gamle mobiltelefonene kan kanskje også selges til noen som er interessert i det. Å gå gjennom huset og kvitte seg med verdigjenstander du ikke lenger har bruk for kan være en god investering i tid, og igjen kan det være smart å sette inn de pengene du tjener på sparekontoen. Hold gjerne et garasjesalg for virkelig å få fart på sakene!

Et annet godt sparetips er å opprette en egen sparebøsse som man bruker når man panter flasker og bokser. Få pengene utlevert i kassen på butikken og legg dem i en forseglet sparebøsse – du vil bli overrasket over hvilke summer det kan bli i løpet av et år.

7. Du skal bruke teknologiens verden

Internett kan være et fantastisk verktøy hvis du ønsker å spare penger. Hvorfor ikke kjøpe både shampo, balsam, hudkremer og sminke på nett fremfor i butikkene. Du får akkurat de samme merkene men til betraktelig lavere priser. Flere butikkjeder har også egne apper hvor de legger ut tilbud på forskjellige matvarer. Kommer det et tilbud på kjøttdeig på Prix har du derfor sjansen til å stikke innom og kjøpe et lite lass som du kan fryse ned. Også her vil du bli overrasket over hvor mye penger du kan spare!

8. Du skal ikke glemme pensjonisttilværelsen

Denne er litt vrien for det er uten tvil vanskelig å spare penger som du kanskje ikke forventer å bruke før om 30-40 år, men enten du liker det eller ikke: det kommer en tid da dine inntjeningsår er over, og da vil det være helt perfekt å ha en pengereserve i bakhånd til dine eldre år i solen. Sett et fast trekk fra din lønnskonto til pensjonssparing og la det surre og gå til dagen har kommet.

Dette er langsiktig sparing så selv små bidrag vil ha en stor innvirkning den dagen du går av med pensjon.

9. Du skal ikke bry deg om din nabos økonomi

En stor del av det å vinne sparekampen er å forandre din egen tankegang om hva du tenker om penger og hva pengenes funksjon er. Altfor ofte henger vi oss opp i at vi vil ha det samme som Hansen og Jensen nedi gata og dermed kjøper vi en masse ting vi egentlig ikke har bruk for – bare for å vise at ‘vi også har det’.

Det mange ikke tar med i beregningen er at både båten, bobilen, ATV’en, bil nummer to og den diger flatskjermen naboen har skaffet seg sannsynligvis har blitt en realitet på grunn av et lån, et forbrukslån eller shopping med kredittkortet. Før du faller i fristelsen kan det være greit å spørre deg selv om du egentlig har bruk for det. Kommer en fire tommer større TV til å g deg en bedre følelse enn en smekkfull sparekonto? Trolig ikke.

10. Du skal ikke merke at du sparer

Vi kan ikke bruke det vi ikke har, og jo mindre du har å bruke jo mer sparer du. Dette er helt enkelt og genialt: når du skal spare til ungenes utdannelse, til pensjonen eller hva det er du sparer til, sørg for å at pengene trekkes rett fra lønnskontoen din når lønna kommer. Dermed vil du ikke engang merke at pengene har vært innom kontoen din, men det vil sparekontoen din gjøre!

Får du ekstra penger for hånden skal du derfor bare late som om du aldri hadde dem og legge dem rett på sparebøssen eller sette dem inn på den etterhvert så omtalte sparekontoen. Med litt øvelse vil du bli riktig god til dette, og før du vet ordet av det sitter du på en riktig så velfylt bankkonto med sparepenger.