Nordmenn flest er glade i å bruke penger, og dette er selvsagt ikke så veldig rart. Mange av oss har muligheten til å bruke, men det er også mange som vil være skadelidende av for høyt forbruk, og for disse kan de røde tallene på bankkonten komme fortere enn det man kunne trodd.

Overforbruk er skummelt og kan fort føre til at den økonomiske hverdagen blir trangere enn hva den burde vært. Har man romslig økonomi vil de månedlige utgiftene være en fryd å betale, men bruker man for mye penger vil det motsatte være tilfellet – og veien derifra til økonomiske problemer er kort.

Ved å lese denne artikkelen gir vi deg noen kjennetegn som forteller noe om at ditt forbruksmønster er på vei i feil retning, og hvis du tar disse til etteretning vil du klare deg helt fint!

Du vet ikke hva pengene går til

Dette er en klassisk forbrukertabbe og et tegn på at pengene flyr ut av vinduet uten at du helt har kontrollen på hva de går til. Hvis du til enhver tid har en oversikt over hva du bruker pengene dine på vil du bestandig ha kontrollen over din økonomi, og dette er ekstremt viktig hvis du er en ‘løs’ forbruker som liker å bruke penger. Å ha denne oversikten er meget enkelt i dagens teknologiske samfunn og du kan til og med bruke apper på din egen smarttelefon for å gjennomføre dette. Er du av den litt mer gammeldagse typen kan et regneark med et budsjett også være en mulighet, men mennesker som bruker dette verktøyet har som regel i utgangspunktet et balansert forhold til økonomi. Finn ut hva du bruker penger på for på den måten å kunne imøtegå de største uvanene og dermed heller utvikle gode vaner.

Du er ikke i sparemodus

Å befinne seg i sparemodus er nærmest for en livsstil å regne og dette kjennetegner spesielt den ‘eldre garde’ av befolkningen. Det handler om å planlegge for fremtiden og sette seg mål, samt å vite at det du ønsker å oppnå på ingen måte kommer av seg selv. Å nå et mål krever en innsats og når det gjelder økonomi handler det om å spare for å nå disse målene. Har sparekontoen din blitt oversett eller enda verre, at du faktisk ikke har en, er det på tide å gjøre noe med det nå. Sett deg noen små mål hvor du sparer et lite beløp hver måned – gjerne med autotrekk fra lønnskontoen din – og skap deg en god vane. Før du vet ordet av det har du flere tusen kroner i bakhånd som du kan ha nytte av senere. Har du et helt spesifikt mål som du ønsker å spare til, som for eksempel en ferie, er det bare å sette seg ned å gjennomføre regnestykket: hvor mye trenger du for å kunne realisere ferien?

Når fristelsen til å bruke penger blir for stor kan du dermed tenke på dine langsiktige mål og hvor herlig det vil være å oppnå dem i tide, eller enda bedre; før tiden! Tving deg selv til å spare en sum penger som var lik den kostnaden forbruket ditt ville ha ført til, for på den måten å synliggjøre sparingen din.

Kanskje vil du være i stand til å øke sparingen hver måned med noen prosent eller mer? Uansett hva du gjør; få pengene trukket direkte fra din lønnskonto og rett over på sparekontoen din før du i det hele tatt får muligheten til å tenke å hvordan du kan bruke dem. Nye regler vil gi deg en ny tankegang!

Du holder deg ikke til budsjettet

Vi har allerede nevnt at det er viktig å holde styr på hva kostnadene går til, men dette vil jo kun være nyttig hvis du vet hvor mye du har muligheten til å bruke å spare hver måned! Husk at du har viktige utgifter hver eneste måned som skal betales, og hvis du ikke tar disse forpliktelsene først vil du fort havne i en nedadgående spiral. Bryter du dine egne budsjettregler uten å tenke noe videre over det er dette et tegn på at du er på ville veier. Hvis du har et budsjett har du en fantastisk hjelp som kan fortelle deg i klartekst hva du har muligheten til å forbruke hver måned, og dermed kan du hele tiden følge med på hva pengene går til og dermed stoppe når du har nådd grensen. Ta vare på alle regninger og utgifter gjennom en hel måned og gjennom et helt år, og du vil til slutt få en meget god oversikt over hva husholdningen din krever for å gå rundt.

bruke for mye penger

Du har bestandig kredittgjeld

Hvis du er en ‘big spender’ har du én ting å gjøre, og det er å klippe kredittkortet i to og brenne det i ovnen. Kredittkortene er meget gode hjelpemidler til mye, men hvis du er en av dem som har problemer med å kontrollere pengebruken vil vi anbefale at du ligger langt unna. Å ha et kredittkort er i og for seg greit hvis du klarer å nullstille saldoen før rentene begynner å løpe, men hvis du er en impulskjøper vil du etter hvert få så stor saldo at du ikke vil klare å betale den ned, og da vil rentene begynne å løpe. Å ha penger utestående på et slikt kort over tid er drepen for økonomien. Lær deg også en vane som gjør at du venter en uke med å kjøpe en ting du har lyst på – du vil da i mange tilfeller oppdage at trangen til å gjennomføre kjøpet er borte.

Du prater med din indre djevel!

Når du befinner deg i en situasjon hvor du gjennomfører for mange impulskjøp eller at du med jevne mellomrom tillater deg selv å gå bananas når du shopper, hender da da noen gang at du overbeviser deg selv om at det du gjør er helt greit? Hvis dette er tilfellet og/eller at du finner på en aller annen grunn som rasjonaliserer ditt kjøp er det på tide å avbryte samtalen og starte på nytt.

Måten å snu om på denne tankegangen vil være å lage en innvendig dialog som har et annet utgangspunkt, og hvor samtalen starter på ditt initiativ med følgende spørsmål: ‘Trenger jeg egentlig dette?. Deretter kan man fortsette med å se på potensielle fordeler og konsekvenser, og spesielt hvordan dette vil ha en innvirkning på sparingen og dine fremtidige mål. Spør deg heller om dette er et produkt du kan leve uten, og da vil svaret sannsynligvis bli ‘ja’. Hvis dette var en ting til 400 kroner kan du gå rett hjem, inn på nettbanken og overføre 400 kroner til sparekontoen!