Det er overraskende mange nordmenn som er passive i forhold til sine forsikringer, og dette er egentlig rart med tanke på hvor mye penger man kan spare hvert år på å være ørlite mer aktiv.

Å sette seg inn i og gjøre en jobb med forsikringene kan være virke som en uoverkommelig oppgave, og når man først har fått disse på plass er det mange som lar det dure og gå i årevis mens de ukritisk betaler giroene de får i postkassen. Dette er imidlertid ikke noe klokt trekk, og med noen enkle grep kan du spare mye penger på kort tid. Vi ser litt nærmere på hvordan du kan bli en aktiv forsikringskunde og skaffe deg de beste avtalene for deg og din økonomi.

Har du oversikten?

Har du kontroll på hvor mye du betaler tilsammen på forsikringene dine? Første steg på veien vil være å ta tak i akkurat det, og det kan du gjøre ved å gå inn i dine forsikringspapirer eller ved enkelt og greit å kontakte forsikringsselskapet ditt. Noter ned hva du har forsikret og hva du betaler for hver og én av forsikringene, samt sammenlagtbeløpet. Legg gjerne inn disse tallene i et regneark, og når dette er gjort har du allerede fått en økt kontroll over din egen øknomiske situasjon. Det er som sagt mye penger å spare på på dette, og det er faktisk veldig sannsynlig at du pr. i dag betaler altfor mye for dine poliser.

Samlet eller spredt? Og hva skal forsikringen dekke?

De fleste forsikringsselskapene opererer med rabattordninger hvis man samler alle forsikringene hos dem, så med mindre man har spesielt gunstige forsikringsavtaler gjennom fagforeninger e.l. så vil det lønne seg å samle polisene på ett sted. Faktisk kan man spare opp mot 20% på å gjøre dette, og å ha forsikringene spredt utover vil derfor være dårlig butikk.

Noe annet du også skal tenke nøye over er hvilke forsikringer du egentlig trenger og hvilke du fint kan hoppe over. Det er mange som ‘synder’ når det kommer til dette og spesielt gjelder det bilforsikring. Hallgeir Kvadsheim sier i denne artikkelen fra Nettavisen at man som en tommelfingerregel kan gå fra kasko til delkasko hvis bilen har en verdi som er på under 100.000 kroner. Et annet godt råd han også trekker frem er at man ved å sette en høyere egenandel ved skade også får en lavere forsikringspremie – noe man etter all sannsynlighet vil tjene på over tid.

Lag en oversikt over hva forskringene dine dekker slik at du enkelt kan sammenligne mellom de forskjellige aktørene på markedet.

Forsikringene du trenger

Nå er det på tide å få klarhet i hvilke forsikringer du har bruk for, og her er det noen kjente gamle travere som skiller seg ut. Det er viktig at du tenker over dine behov slik at du er dekket på best mulig vis om uhellet skulle være ute. En manglende forsikring kan komme til å koste deg dyrt, så det vil derfor være smart å betale litt ekstra for å være godt sikret. Behovet ditt må være reelt og ha gjerne en dialog med selskapet om hva som kan være smart å få dekket.

Hus
Eier du et hus må du naturligvis ha en husforsikring, og denne bør dekke skader som kommer som en følge av vannlekkasjer, lynnedslag, brann og så videre. Hvis du for øyeblikket leier en bolig er det huseieren som står for denne forskringen. Det samme gjelder om du eier en bolig i et borettslag eller i et sameie – da er det som oftest disse som tegner forsikringene.

Innbo
Innboforsikring skal du ha – uansett! Dette gjelder uansett hvordan du bor (hus eller leilighet) eller om du eier boligen selv eller kun leier. Det er viktig å være klar over at husforsikringen kun dekker selve boligen, mens selve innholdet i boligen, altså veggfaste og løse gjenstander, dekkes av innboforsikringen. Hvis huset ditt brenner ned vil du gå på et stort økonomisk tap hvis du kun har boligforsikring og ikke innboforsikring. Denne forskringen dekker skader eller tap som kommer som en følge av brann, tyverier, vannlekkasjer, uhell etc.

Bil
Har du bil må du minimum ha en ansvarsforsikring og denne sørger for at den som lider skade har rett til erstatning fra forsikringsselskapet. Dette er som sagt noe alle bileiere er nødt til å ha, men har du forvoldt andres skade gjennom grov uaktsomhet, med vilje eller bruk av rusmidler kan du bli erstatningsansvarlig overfor selskapet. Du står imidlertid helt fritt til å velge om du skal ha delkasko eller fullkasko på bilen, og som nevnt tidligere i artikkelen vil det være liten hensikt i å fullforsikre biler med en lav verdi. Her må man imidlertid selv gjøre en vurdering om man synes en fullkasko er verdt pengene og om man har råd til å erstatte bilen hvis dersom noe skulle inntreffe.

Reise
En reiseforsikring er bestandig bra og ha å koster i utgangspunktet ikke all verden, men vil være gull verdt hvis du ferierer, og da spesielt i utlandet. En forsikring som dette vil redde deg både medisinsk og økonomisk om du skulle blir syk, stå fast som følge av forsinkelser, bli utsatt for tyveri eller miste bagasjen. Husk på at medisinske utgifter fort kan bli meget kostbare, og at du dermed risikerer å gjøre ferien mye dyrere enn den opprinnelig var ment å bli.

Summer opp og send inn

Kanskje har du behov for enda flere forsikringer som f.eks. båtforsikring, uføreforsikring, livsforsikring eller andre, men få ned alle dine behov i et regneark eller på et papir. Deretter sender du inn eller ringer flere forsikringsselskap og ber dem om å komme med tilbud basert på dine behov. Du vil garantert bli overrasket over hvor store utslag det vil bli, og du vil kanskje også oppdaget at ditt faste selskap kommer dårlig ut av det hele.

Ikke vær lojal mot forsikringsselskapet ditt – det får du ingenting igjen for.