Ingen liker å kaste bort penger. Derfor må det vel være slik at alle liker å spare penger, ikke sant? Så enkelt er det naturligvis ikke, og det å spare penger er skikkelig hardt arbeid samtidig som at det egentlig er enkelt.

Det er så mange enkle og små måter å spare penger på at det faktisk derfor er fort gjort å overse disse, og selv den dyktigste spareren går på en liten blemme fra tid til annen. Imidlertid: i og med at det finnes så mange måter å spare penger på er det simpelthen nødt til å være noen som du har oversett, og hvis du er ute etter å trimme månedsbudsjettet ditt vil denne artikkelen kunne hjelpe deg med noen sparemetoder på som gjerne blir oversett.

termostat

Skru ned varmen

Det er mange nordmenn som har en temperatur inne i huset som er altfor høy, og alle som får strømregninger i posten vet at dette er noe som koster. På hjemmesidene til ENØK-senteret anbefales det en temperatur i oppholdsrommene på 20-22 grader, i gangen på 18 grader, soverommet på 15 grader og badet på opptil 24 grader. Har du det varmere i huset enn dette har du et stort innsparingspotensial hvis du senker temperaturen til dette nivået. I starten kan det naturligvis oppfattes som kjølig, men så snart du har blitt vant til denne justeringen vil du oppleve at du får et bedre innemiljø samtidig som du blir mer opplagt.

Det skal være komfortabelt, men naturligvis ikke kaldt: det er ikke noe spesielt besparende å måtte kjøpe deg varmere klær fordi du sparer penger på strøm!

Hvor mye penger man sparer vil naturligvis være avhengig av flere faktorer, men hvis man er en ‘normal’ familie som har varmen på for fullt i stua samtidig som dørene står åpne ut til gangen og soverommene, vil du faktisk kunne ha en innsparing på rundt 5%! Faktorer som har innvirkning på hvor mye man sparer vil være strømprisene, størrelsen på boligen, hvor effektivt huset beholder på varmen og utendørstemperaturen.

Styr også varmen aktivt og senk temperaturen på natten, når du drar på jobb, når du reiser bort i helgen eller når du skal på ferie. Mange bekker små, er det uttrykk som heter, og hvis man klarer å få ned det totale forbruket vil man kunne spare mye penger.

Og forresten: det er en vanlig myte at man at man vil bruke mer energi på å varme opp et nedkjølt hus enn om man bare hadde hatt temperaturen stående jevnt på. Når temperaturen faller inne i huset vil du naturligvis ikke bruke strøm ettersom du har skrudd ned termostaten, og dermed sparer du energi som brukes til å varme opp huset igjen. Selve innsparingen kommer i det tidsrommet hvor temperaturen har falt ned til det ønskete nivået, og jo lenger du har varmen nedskrudd jo mer vil du spare. Husk at varmesystemene dine vil bruke mindre energi på å opprettholde differansen i temperaturen mellom ute og inne hvis du skrur ned temperaturen inne.

Kjøp klær på salg

Bruk av penger på klær kan være vanskelig å holde kontroll på ettersom det ikke er noe man gjør hver uke eller hver måned, selv om det finnes nok av unntak. Når man skal handle klær er det derfor viktig at man har fokuset på det riktige stedet, og da vil det være smart å ikke tenke at du skal ha dét og dét merket bare for merkets skyld. Du betaler vanligvis for navnet, og klærne er ikke nødvendigvis noe penere enn enn om du går for et mindre kjent merke.

Med tanke på at design-sko, bukser og annet koster ekstremt mye, kan man faktisk spare store penger på dette punktet alene, litt avhengig av hva som er dine shoppingvaner.

Det neste steget er å sortere klærne dine og merke deg hva du bruker jevnlig og hva som henger i skapet helt til du har glemt at du eide plaggene. Det spiller ingen rolle hvor lite du bruker på klær, for hvis du ikke bruker klærne du har kjøpt er det jo bortkastede penger. Sats på å handle klær som er allsidige og som du kan bruke i forskjellige settinger, eller noe som matcher mye av det andre du har, slik at du kan skape nye kleskomboer som fungerer.

Husk også at du kan spare mye på å planlegge fremover. Hvis du gjør dette på optimalt vis unngår du å kjøpe vinterklar i november ettersom det da er sesong, noe som betyr at prisene selvsagt er høyere. Når våren nærmer seg vil butikkene ønske å kvitte seg med vinterens varer, og dette kan de kun klare ved å sette ned prisene – og dette gjøres også på tradisjonelt dyre merker. Her er det snakk om å spare mange tusen kroner hvis man kjøper smart, og det samme gjelder naturligvis andre veien. Kjøper man sykler på høsten og ski på våren kan man gjøre noen meget gode røverkjøp, og det er de samme mekanismene som gjelder for klær.

Er du opptatt av moter kan du fortsatt spare penger ved å se etter outlets og nettsider med gode priser.

Kjøp inn stort

Ofte, men ikke alltid, er det slik at mange varer er billigere når man kjøper inn i store kvanta, men selvsagt må man da ligge unna produkter som kan bli ødelagt ved lagring. Noen ganger går slike innkjøp galt av grunner som man umulig kunne forutse, og du var kanskje én av de mange som kjøpte store stabler med tomme DVD-plater bare for å oppdage at minnepennen kom på banen. Av og til vinner man, av og til taper man.

Hvordan angripe dette punktet? Rydd plass i en kjellerbod og sett opp en hylle, eller tøm de hyllene du har for skrot. I denne hyllen har du plass til dine storinnkjøp, og det eneste du trenger å passe på er at det er tørt der.

Storinnkjøp vil naturligvis bli vanskelig hvis du bor i en liten leilighet i en blokk, men da får man enkelt og greit tilpasse innhandlingen etter de forholdene man har.

Vi skal gi deg noen tips om hvilke varer som er gunstige å kjøpe i store mengder, og det første vi ønsker å trekke frem er papirprodukter. Toalettpapir, tørkeruller, printerpapir etc. er ypperlig å kjøpe ettersom de holder seg bra og er enkle å lagre. Andre ting som rengjøringmidler, shampo/balsam og vaskepulver er også kjekt å kjøpe i bulk ettersom man kan spare penger på det, og at som regel plutselig går tom for slike produkter.

Er du ute etter å kjøpe mat bør du naturligvis holde deg til hermetikk. Kommer det et salg på et produkt som du bruker mye av er det bare å slå til.

Husk at det ikke bestandig trenger å være så enorme mengder det er snakk om. Kommer det middagspølser på tilbud kan det lønne seg å kjøp 5-6 pakker som du kaster i fryseboksen. Tenkt stort også når det er smått, for penger spart er penger tjent.

Hopp over kafébesøket

Kaffe er et produkt som har et stort gap i prisforskjell mellom det å lage en kopp hjemme kontra det å gå på kafé. En kopp vanlig svart kaffe koster ofte minst 20-25 kroner på en kafé, og hvis du beveger deg litt ut i latte-landet kan denne prisen fort doble seg!

Hvor mange kopper kaffe får du ut av et 1/2 kg Friele frokostkaffe? Det blir en del kopper for å si det sånn, og det får du til prisen av to kopper kaffe ute på en kaffebar/kafé. Hvis du er én av dem som tar seg en kopp eller to daglig på kafé vil det ikke ta lang tid før pengene du sparer på å gjøre dette hjemme har finansiert deg en skikkelig kaffemaskin – og da kan du slå til med akkurat like god spesialkaffe hjemme som borte.

Dropp bilen – bruk sykkel!

Hvis du har muligheten til å bruke sykkel for å komme deg på skole, arbeid, trening etc. vil du bli overrasket over hvor mye penger du vil spare på dette! Drivstoff er utrolig dyrt i Norge, og ved å bruke sykkelen til jobb/skole vil du bare der spare massevis av penger hver måned. At bilen får stå mer i ro betyr også mindre slitasje som igjen betyr mindre penger i vedlikehold. Som om ikke det var nok så sparer du miljøet samt at du får bedre fysisk helse!

Bilen vil holde seg bedre i verdi og ved et eventuelt salg vil du tjene stort på det også.

Hvis du er én av dem som bruker buss mye, så vil det også være mulig for deg å spare penger med å sykle – fjern denne utgiften og hopp opp på sykkelsetet og tråkk pengene inn på kontoen din!

Gjør de små endringene i dag og tjen penger i morgen!