Da er du ikke alene, og det er spesielt to utfordringer som er sentrale for de som ikke klarer å legge penger til side.

I et innlegg på Sparebank1.no’s blogg, Penger og Livet, setter de søkelyset på dette, samt hva man kan gjøre for å klare å spare litt ekstra penger.

To årsaker: har ikke råd, eller bruker opp pengene

I bloggen påpekes det at man opplever at det er spesielt to grunner til at mange ikke får til å legge penger til side, og den ene er at man rett og slett ikke har råd, mens den andre årsaken er at man faktisk ikke klarer å la pengene man har lagt til side stå i fred.

Noen har nok problemer med å spare som en følge av at de har lite penger, men i artikkelen påpekes det at alle de som har boliglån burde ha muligheten til dette. Grunnen til nettopp det er at man ikke får et boliglån hvis ikke privatøkonomien tåler en vesentlig hardere belastning i form av høyere renter. Det betyr at det bør være midler tilgjengelig som man kan spare, men dette gjelder altså som sagt de som har boliglån.

Har man et boliglån bør man derfor kunne bruke litt av denne rentebufferen som banken har lagt inn og spare disse pengene på en egen konto eller i fond. Dette er det mange som gjør, og en meget smart måte å benytte seg av rentebufferen er å betale ned ekstra mye på lånet, slik at man kvitter seg med det raskere, elle som sagt ved kjøp av fondsandeler.

Går ofte til forbruk

Denne rentemarginen som vi nevnte i forrige avsnitt går dessverre til det daglige forbruket i mange husholdninger, og lite blir lagt til side. Med mindre man har en svært god økonomi samt at man har lagt av penger tidligere, er et slikt forbruk direkte uklokt hvis man ser på det fra et husholdningsøkonomisk perspektiv.

Man skal bestandig tenke at det vil komme tider som er adskillig mer vanskelig rent økonomisk, og det å tenke worst-case er ikke bestandig enkelt, men vi kan garantere deg at det er smart. Har du muligheten til å spare penger, så gjør det!

Fristelser, fristelser og atter fristelser

Som vi nevnte i innledeningen i artikkelen så er det ikke bare pengene det står på når man skal spare – noen klarer simpelthen ikke å la pengene være i fred etter at man har satt dem tilside. Fristelsen etter å slå kloa i og bruke de pengene man har spart kan for mange bli altfor stor, og etter noen måneder klarer man ikke å se lenger på dette og bruker dem på forbruk. Men bare ro ned: det finnes håp og gode knep!

Når du begynner å spare pengene kan det rett og slett være smart å gjemme dem bort! Det finnes flere måte å gjøre det på, og en av metodene man kan bruke er å overføre pengene til en annen bank som man ikke bruker så ofte, og hvor man heller ikke har et bankkort tilknyttet kontoen. Hvis dette ikke er en mulighet kan du også skjule sparekontoen din fra nettbanken din, for ofte er det slik at det som er ute av synet er ute av sinn. Sett et autotrekk på et visst beløp hver måned og det vil da i tillegg bli enda enklere å spare. Setter du pengene i fond blir de på en måte enda mer utilgjengelig for her er det snakk om langsiktig sparing.

Betal mer skatt

Mange gjør et lite skattestunt for at de skal klare å legge av penger, og det er rett og slett gjennom å betale mer skatt en det de er nødt til. De ekstra skattepengene man betaler får man utbetalt ved skatteoppgjøret året etter og man kan da glede seg over at det kommer en pen slump med ekstra penger på kontoen. Har man ytterligere disiplin setter man disse pengene til side på en konto man ikke ser – som nevnt ovenfor. Å få gjennomført noe slikt er veldig enkelt, og det er faktisk bare å kontakte arbeidsgiveren din og be dem om å trekke deg ekstra i skatt hver eneste måned når lønnen kommer. Pengene vil dermed være utw av syne for deg før du plutselig får dem utbetalt året etterpå!

Dette er naturligvis ikke den beste måten å spare på, men definitivt en metode for den som opplever at pengene ‘brenner i lomma’ når man får dem.