Det er en kjennsgjerning at familielivet kan være kostbart og utfordrende å få til å gå opp, og har man barn kan man regne med mange kostnader.

Det er dyrt å ha barn og det er mange utgiftsposter som er med på å gjøre lommeboken til noen enhver nokså slunken. Det å si fra om at man ikke har råd viser seg også å være vanskeligere enn hva man skulle tro.

Mange utgifter

Barn elsker å være i aktivitet og har naturlig nok mange behov som skal dekkes. Både idrettslag og andre aktivitetslag koster penger, og hvis det i tillegg kommer fotballcuper og andre ekstrautgifter er det naturlig at det merkes i en økonomi.

I Dagbladet i dag kan Alexia Bohwin, som er forfatter, fortelle at livet hennes som eneforsørger til tre barn er en stor utfordring. Hun slår fast at det er mye press i forbindelse med forskjellige turer slik som skidager, turer til slalåmbakken, skoleturer og slike ting, og at dette er utfordrende for økonomien.

Blir sett rart på

Hun sier også at man nærmest blir sett rart på når man sier at man ikke har råd og at dette er i ferd med å bli et betydelig problem, før hun understreker at barna hennes ikke har merket det typisk store presset på å ha de rette klærne og skoene. Årsaken til dette er at hun rett og slett har prioritert knallhardt på at fritidsaktivitetene skal være i fokus, men at dette er en stor utgift for henne.

I saken har også forbrukerøkonomen i DNB, Silje Sandmæl, uttalt seg, og hun bekrefter at problemstillingen er høyaktuell.

Et paradoks at foreldrene står bak

Sandmæl trekker problemet enda litt lenger og peker på en generell utvikling som er veldig uheldig. Hun forteller at hun har snakket med en mor som var fortvilt ettersom barna hennes ikke ville ta med venner hjem på besøk som en følge av at de ikke hadde det så fint i huset. Mye av grunnen til at det har blitt slik legger hun over på foreldrene igjen og mener bestemt at det er de selv som er årsaken til at kjøpepresset er så stort i dag.

Med rette sier hun at ungene stort sett ville vært fornøyd med å spille fotball på en gressløkke og at det for eksempel er foreldrene selv som står bak arrangeringen av dyre fotballturer og lignende arrangementer.

Ro ned!

Fra vår side her på ToppFinans.com kan vi ikke annet enn å si oss enige med Sandmæl og ber foreldrene roe ned pengegaloppen i husholdningen. Det er viktig å vise måtehold og forklare ungene hvorfor man gjør nettopp det. Dette er noe barna aksepterer og det vil samtidig gi dem en ballast som er nyttig å ha med seg når de selv blir voksne.