Å være ung student i dag er ingen enkel sak og kanskje spesielt når det gjelder penger og økonomi er det mange som er usikre på hva de skal gjøre.

I denne artikkelen skal du få noen gode råd når det kommer til det å være ung kombinert med personlig økonomi.

Mange utgifter

Det er ingen tvil om at det å være ung i dag kan være en utfordring og spesielt gjelder dette hvis du er student. Mange velger korte utdannelser for å komme seg rett i jobb, men for de som ser for seg flere år på skolebenken kan det være vanskelig å få pengene til å strekke til. Utgiftene er mange og studielånet ikke spesielt stort, men bare vær rolig: det finnes håp også for deg!

10 gode råd

I artikkelen får du 10 råd som kan være med på å gjøre den økonomiske hverdagen din litt lettere, og hvis du etterlever disse tipsene vil du garantert få det litt mer romsligere enn tidligere. Stikkordene er å være smart og disiplinert – da kommer man nemlig langt og danner et godt grunnlag for økonomisk tankegang også for resten av livet.

Boutgifter
Har du beregnet riktig slik at du har råd til å betale depositum og husleie? Dette er viktig ettersom det er store beløp det er snakk om. Dessuten opplever mange at det kan være vanskelig å betale depositum ettersom det fort kan bli et høyt beløp. Husk da på at du har muligheten til å få et depositumslån i banken din.

Arbeid hjelper!
Det er naturligvis viktig å ha fokus på studiene, men de aller fleste har muligheten til å ta seg en liten deltidsjobb. Dette gir sårt etterlengtede penger på kontoen, samt en god erfaring hvor man kan skaffe seg en fin attest senere. Det kan dessuten være godt å få en liten adspredelse og andre ting å tenke på – å ha et ansvar har aldri vært ulempe.

BSU-sparing
Boligsparing for ungdom (BSU) er noe av det smarteste du kan gjøre! Hvis du har muligheten til det vil det være veldig smart å sette av litt penger til sparing hver måned. Dette vil gjøre det enklere for deg å komme deg inn på boligmarkedet etter at studiene er avsluttet. Banken liker også å se at du har evnen til å spare, og i tillegg får du fradrag på skatten gjennom denne spareformen.

Vi maser om bufferen!
Ja, vi er nødt til å understreke det igjen: det er utrolig viktig at du sparer opp en økonomisk buffer. Det er bestandig godt å ha penger stående på bok til uforutsette hendelser – for eksempel om du må kjøpe ny oppvaskmaskin eller får en annen utgift du må ta deg av.

Brukte bøker funker like bra
Du behøver strengt tatt ikke å kjøpe splitter nytt studiemateriell, og alle som har vært student vet hvor dyr denne investeringen er. Sjekk om bøkene som ble brukt i fjor kan brukes også i år, men det er viktig at du har den rette versjonen. En utdatert bok gjør du lite med.

Du kan få økonomisk støtte
Har du hørt om legathåndboken? Der finner du alt du trenger å vite om forskjellige støtteordninger og stipend, og hvilke krav som gjelder. Søk i vei og skaffe deg penger på bok.

Forsikringen er viktig
Når du har flyttet ut av det hjemlige rede gjelder ikke lenger dine foreldres innboforsikring. Det kan oppleves som en sur utgift, men det er utrolig viktig at du har denne på plass når du flytter for deg selv. Uforutsette ting som vannlekkasjer og brann kan inntreffe og da kan du tape mye penger hvis du ikke er forsikret. Er du over 20 år bør du også skaffe deg en reiseforsikring ettersom du da ikke er dekket av dine foreldres forsikring.

Spar penger på sykkel
I stedet for å bruke penger på bil så er en sykkel et veldig godt alternativ og den er både billig og bra for miljøet. Det som er viktig å huske på her er at du skaffer deg en skikkelig sykkellås.

Kjøp månedskort om du reiser kollektivt
Hvis du ikke ønsker å sykle og foretrekker å reise kollektivt er dette naturligvis også mulig. Det er da viktig at du kjøper månedskort slik at du slipper billigere unna totalt sett. Det oppleves kanskje dyrt der og da, men det er viktig å se det store bildet.

Tjen penger på Airbnb
Reiser du hjem i helger og i feriene? Hvorfor ikke kjøpe en ekstra dyne og lei ut det tomme rommet eller leiligheten gjennom Airbnb? Alle monner drar og dette er ekstra penger rett i lommen!

Med disse rådene i sekken har du altså muligheten til å gjøre hverdagen din litt romsligere, og én ting til: husk at det er svineaktig dyrt å gå på byen hver helg – begrens disse turene og du sparer mye penger!