Dyre tannlegepriser? Slik sparer du penger!

Tannlegebesøket er av mange sett på som årets største skrekkscenario, og det er kanskje en kombinasjon av frykt og de høye prisene som gjør slik utslag?

I KK.no gir de leserne sine noen gode tips om hvordan man får ned kostnadene på tannlegebesøket, og det er enklere enn hva man skulle tro!

Tusenvis av kroner

Det er et faktum at tannlegeregningen ofte blir dyr, og gjerne mange tusen kroner, men det er håp i horisonten for den som vil spare penger. Forbrukerrådet har nemlig opprettet portalen hvakostertannlegen.no, og der kan du på enkelt vis sjekke og sammenligne tannlegepriser uansett hvor i landet du holder til. Man kan sjekke kostnadene på de 15 vanligste behandlingene i Norge, og åpningstider, parkeringsmuligheter og mer til er også å finne der, i følge Hilde Uthaug som er seniorrådgiver og daglig leder av portalen. Dette er en kjærkommen nettside som avlaster kundene enormt ettersom det tidligere krevde mye arbeid for å finne ut prisen hos de forskjellige tannlegene.

Unngår ubehagelige overraskelser

Det beste med å bruke nettstedet er at du sikrer deg mot ubehagelige overraskelser når du skal gjøre opp for deg, for på portalen kan du som sagt sjekke prisen på flere behandlinger. I tillegg til dette så er tannlegene selv, etter loven, nødt til å holde prisene oppdatert på portalen – og det skal være klart og tydelig, og ikke til å misforstå. Finner du en behandling til 950 kroner så skal du betale det, men hvis det har kommet noe ekstra inn i behandlingen, som f.eks. ekstra røntgenbilder, så må disse naturligvis legges til.

Store forskjeller

En raskt titt innom nettstedet tydeliggjør at prisforskjellene blant tannlegene er nokså store, og dette forklarer Uthaug med at det er stor konkurranse mellom de forskjellige aktørene. Markedet er imidlertid stort og en liten prisøkning på tjenestene er en liten risiko å ta, men som overalt ellers i markedet så er det tilbud og etterspørsel som gjelder – og er etterspørselen høy blir prisene det samme.

Så i praksis fungerer det slik at på steder hvor konkurransen er stor mellom tannlegene vil prisene ofte være lavere enn i områder hvor det er færre tannleger, men ønsket fra Forbrukerrådet er at like tjenester skal prises likt. I dette legger de også at tannlegene bør ha ‘like pakker’ når det kommer til behandling, slik at man derfor enklere kan holde styr på prisene og dermed kunne gjøre veloverveide valg.

Det fungerer!

Uthaug forklarer at portalen har fungert veldig godt, og sågar tannleger selv har ringt henne og forklart at de har måttet nedjustere prisnivået sitt, ettersom de oppdaget at de var mye mer kostbare enn andre tannleger. Hun sier de også har merket en tendens som går mot nedprising etter at nettstedet ble lansert, og ettersom de har full kontroll på prisene kan de se at gjennomsnittsprisen på landsbasis viser at det har blitt billigere å oppsøke tannlegen.

Økt bevissthet blant forbrukerne er også noe som er medvirkende til nedadgående priser, ettersom folk bli mer selektiv når de bruker denne tjenesten. Hvorfor skal man slå seg til ro med en dyrere tannlege enn det man behøver? Når det kommer til et kjøp-salg forhold mellom en tjenesteyter og en kunde så er det svært sjeldent at lojalitet blir belønnet. Resultatet blir derfor det at tannlegene må gjøre seg mer attraktiv og det gjør de gjennom å tilby billigere tjenester.

Strømpriser kommer også

I løpet av våren 2015 kommer det ytterligere en forbrukerportal og denne gangen er det strømpriser man kan sammenligne. Også der vil det bli lett å finne de beste tilbudene og Uthaug forklarer at det er viktig med gode portaler i denne typen markeder hvor det er vanskelig for forbrukerne å orientere seg.

Som et nettsted som er opptatt av personlig økonomi applauderer vi arbeidet som Forbrukerrådet gjør og som sørger for at det blir lettere for oss forbrukere å spare penger.