Enten du er en hjemmeværende kvinne, arbeidstaker eller akkurat har avsluttet utdanningen din vil det å ta kontroll over økonomien din hjelpe deg med å kunne oppfylle dine fremtidige mål.

Har du ikke en innebygd økonomisk sans og har livsstilsvaner som kvinnene i Sex og Singelliv er det imidlertid lite trolig at du vil klare å legge til side penger! Det er ingenting galt i å kjøpe seg sko iblant, men det er allikevel viktig å holde disse lystene i sjakk, og her får du noen gratis tips for hvordan du kan ‘booste’ sparingen din!

klesshopping

1. Er du sikker på at det er på salg?

Når man er på shoppingrunde vil man ofte kunne se salgsplakatene skrike mot seg, men her skal man ikke ta alle tilbudene for god fisk. Før du fyrer løs bankkortet kan det være smart å sjekke om du finner det samme plagget eller den samme skoen på nett. Overraskende ofte vil du oppdage at det gode salgstilbudet egentlig ikke er et salg i det hele tatt. Bruk gjerne butikken til å prøve klærne og bestill deretter billigere på nett!

Kutt i forbruket

Gjør et lite forsøk: skriv ned alle utgiftene du har i løpet av en hel uke og sjekk hva resultatet blir. Hvis du stikker innom kaffebaren hver morgen eller spanderer vin på venninnene en gang i uken vil du fort oppdage at langtidskostnadene med dette vil bli høye. Dette er ikke utgifter man trenger å kvitte seg med helt og holdent, men frekvensen på disse kan med fordel kuttes ned betydelig.

Vær også oppmerksom på hva du legger i kurven når du handler. Det er fort gjort å gi seg selv en liten belønning i form av en lipgloss, negllagg eller et magasin, men sannsynligheten er stor for at slike produkter rett og slett bare hoper seg opp hjemme. Slike små utgifter vil sannsynligvis ikke velte økonomien din, men over et år vil du oppdage at det vil bli ganske betydelige beløp.

3. Ikke vær for streng med deg selv

Har man en egen økonomi man skal holde styr på vil det være naturlig at man av og til gjør en miss. Dette kan dreie seg om å glemme å betale en regning eller at man har brukt for mye på kredittkortet. Da gjelder det å beholde roen og fikse problemet. Finn ut hva som gjorde at feilen inntraff og skaff deg bedre rutiner slik at du unngår liknende situasjoner i fremtiden.

kvinner-og-kredittkort

4. Betal ned kredittkortgjelden

Hvis du oppdager at kredittkortgjelden er i ferd med å vokse seg større enn det du hadde planlagt er det på tide å få denne utgiften under kontroll. Kutt bruken inntil videre og jobb aktivt for å betale ned det du er skyldig så fort som mulig. Dette er dyr gjeld å ha utestående og tommelfingerregelen er at man aldri skal bruke mer på kredittkortet enn hva man klarer å betale ned når regningen kommer. Hvis du oppdager at du ikke klarer å leve slik du vil på den lønnen du har kan det være greit å ta kontakt med din kunderådgiver i banken og be om et møte. Her kan du få gode råd som kan hjelpe deg langt på vei.

5. Opparbeid deg en spare-mentalitet

Har du barn? Hva skjer når de er voksne og du har beveget deg inn i pensjonistenes rekker? Hvordan planlegger du at levestandarden din skal være? Det kan kanskje virke som at man har god tid til å planlegge dette men som man også vet: årene går fortere enn hva man skulle tro. Start planleggingen av fremtiden din nå, og tenk på hvordan du kan få en best mulig alderdom. Sparing til pensjon vil være gunstig å gjøre så tidlig som mulig, og la en spare-mentalitet gjennomsyre all din bruk av penger.

6. Reduser klesutgiftene

Før du løper inn i butikken for å finne deg et nytt antrekk kan det være smart å sjekke garderopben din og se hva du allerede har der. Det er et faktum at selv en velbrukt garderobe kan bli kraftig oppdatert med litt billig tilbehør eller ved litt kreativ miksing av plagg. Har du allikevel bruk for noe nytt så husk at å være nøye med å lete etter tilbud og salg – dette kan spare deg for store penger. De som er ekstra kreative anvender seg av second-hand butikker og der kan man virkelig finne mye spesielt hvis man er oppfinnsom.