Salg før kjøp, eller omvendt?

Når man skal skille lag med boligen sin for å kjøpe ny er det mange som er i tvil om de skal selge den gamle før de byr på en ny bolig, eller om de skal gjøre det motsatt vei.

Dette er det naturligvis vanskelig å gi noe fasitsvar på, men tendensen viser at flere nå ønsker å få gjort unna salget av sin gamle bolig før de går for en ny.

Usikre på utviklingen

Eiendomsmegler 1 gjennomfører hver måned en undersøkelse som kalles for ‘Boligmeter’, og i feburar kom det fram at så mange som 57% ønsket å kvitte seg med sin eksisterende bolig før de gikk til innkjøp av en ny. Dette er en økning med hele 15% fra målingen som ble offentliggjort i desember i fjor. Meglerkjeden tror dette kan være et tegn som forteller at nordmenn er noe mer usikre på hvordan boligmarkedet vil utvikle seg i tiden fremover.

Sjefen i meglerkjeden, Odd Nymark, sier det er vanskelig å komme med noe klart svar på om det er lurt å kjøpe eller selge først, og påpeker at det er flere faktorer som spiller inn her.

Både positivt og negativt

Sjefen understreker som sagt at det er flere faktorer som vil kunne vippe en avgjørelse om å kjøpe eller selge først i den ene retningen eller den andre, og trekker frem personlig økonomi, familieforhold og livssituasjon som noen av disse. Han maner uansett at man må tenke seg nøye om før man tar et valg, og sier at det er fordeler og ulemper med begge deler.

Hvis man selger først får man naturligvis en meget god og fullstendig oversikt over hvilken egenkapital man har. Men selger man først har man til gjengjeld mindre tid til å finne den boligen man virkelig har lyst på, og dette kan godt ta litt tid. Da vil man kanskje være avhengig av å ta et ‘mellomstopp’, noe som kan bli en praktisk utfordring.

Ved salg først

Nymark kommer med tre klare råd til de som ønsker å selge boligen sin før de investerer i noe nytt, og det første er at man skal være tålmodig. Det finnes mange boliger på markedet og du skal ikke se bort i fra at det kan ta litt tid før de som er interesserte finner frem til nettopp din bolig. Du kan også måtte regne med å avholde flere visninger ettersom de som er interesserte sannsynligvis vil komme enkeltvis.

Det andre rådet er at du er nødt til å være realistisk, og med det mener han at boligen din ikke kommer til å sette noen rekord hva pris angår. Dette betyr dog ikke at du skal godta skammelig lave bud. En av de største fordelene med å selge først vil være at du har sjansen til å vente på den kjøperen som kommer med et bud som du er villig til å godta.

Du bør også være forberedt på en mellomflytting som vi nevnte tidligere. Det er derfor viktig at du har en plan for hvordan en situasjon som dette skal løses. Har du slekt og venner som kan hjelpe til? Kanskje er et alternativ med korttidsleie aktuelt? Trenger du containerplass for flyttelasset? Ha en gjennomtenkt plan på dette slik at det ikke kommer som julekvelden på kjerringa på deg.

Ved kjøp først

Ved å gjennomføre kjøpet av nytt hus før du har solgt ditt eksisterende eliminerer du risikoen for en mellomflytting, og dette vil spare deg for arbeid og kanskje penger. Ulempen er naturligvis at du kan risikere å bli sittende med to boliger over en periode, og dette kan bli en betydelig belastning både i form av kostnader, stress og bekymring. Hvordan skal du unngå alt dette?

Det er viktig at du har planlagt selve salget av ditt eksisterende hus selv om du skal gjennomføre kjøpet først, for en slik plan vil sørge for at sjansen minimeres for at du skal bli sittende med to boliger på markedet. Det er også av avgjørende betydning at du har fått et gyldig finansieringsbevis fra din bank før du hopper inn i en budrunde. Bankene kan vurdere annerledes i dag enn for 6 måneder siden, og behandlingstiden kan være lengre nå.

Husk også å gjøre en avtale med megleren din så tidlig som mulig. På denne måten kan alt være klart i forbindelse med salget ditt og markedsføringen av din eksisterende bolig kan kjøres i gang umiddelbart etter at nyboligen er kjøpt.

Til slutt kommer Nymark med følgende anbefaling: ikke bli grådig. Ender man opp med å bli sittende med to boliger er det essensielt at man er besluttsom. Det vil være risikabelt å takke nei til et bud som nesten er godt nok for å vente på et bedre bud som kanskje ikke kommer. Husk at det er utgifter forbundet med å eie hus og derfor vil både kommunale avgifter, forsikringer og renter fortsatt løpe. Det du eventuelt tjener i salg på å vente kan du derfor godt ha mistet underveis, slik at man totalt sett ikke har tjent noe spesielt på dette – men i verste fall tapt.