Er du en av de mange som har anvendt programmet Smartflix? Hvis du ikke har hørt om det så kan vi fortelle at det er en smart metode som sørger for at du får tilgang til det komplette globale utvalget som finnes hos Netflix – og ikke bare det som er tilgjengelig i Norge.

Bruken av Smartflix sørger for at utvalget filmer og serier blir syv ganger større, og totalt ligger det 14.000 titler tilgjengelig hos den store strømmetjenesten mot bare 2000 titler i Norge. Nå ser imidlertid denne muligheten ut til å være en saga blott. Årsaken til at man ikke har det samme innholdet i Norge som i andre land dreier seg naturligvis om fremforhandlede rettigheter, og dette sørger for at vi har et mye dårligere utvalg i Norge enn for eksempel England og USA.

Annonse-Viaplay-Smartflix

Geo-triksing gjennom Smartflix

Programmet Smartflix er laget slik at det globale utvalget av Netflix-titler er indeksert etter hvilke land de er tilgjengelig i. Når du som bruker dermed velger deg en serie eller en film du ønsker å se sørger Smartflix automatisk for et bytte til en mellomtjener som er hensiktsmessig. Dette sørger for at serverne til Netflix tror at du oppholder deg i det landet hvor den valgte tittelen er tillatt å vise – med andre ord en aldri så liten geo-triksing.

Du blir dermed gitt muligheten til å se innhold som du egentlig ikke har rett til se ettersom Netflix har avtaler med rettighetshaverne til de forskjellige seriene/filmene i de forskjellige landene.

Dette er på ingen måte noen ny løsning for forbrukerne, og slike tredjepartstjenester er nokså vanlig for å få tilgang til tjenester som er tilgjengelige i andre land enn der hvor man selv holder til.

Dårlige nyheter for geo-trikserne
David Fullagar, visepresident for innholdsleveringsarkiktektur hos Netflix, sier i et blogginnlegg at han virkelig skulle ønske at Netflix kunne tilby hele katalogen sin i alle de 190 landene hvor de er representert, samt at dette er noe det jobbes med. Allikevel kommer han med dårlige nyheter til de som trikser med geografien.

DinSide har oversatt uttalelsene til Fullagar og han har følgende å si om saken:

Noen medlemmer bruker mellomtjenere eller «unblockere» for å få tilgang til titler som er tilgjengelig utenfor deres hjemland. For å adressere dette, bruker vi de samme eller tilsvarende teknikker som andre selskaper. Denne teknologien utvikler seg fortløpende, og vi utvikler oss med den. Det betyr at i de nærmeste ukene, vil de som bruker mellomtjenere og «unblockere» kun få tilgang til utvalget i landet de bor i. Vi er sikre på at denne endringen ikke vil få noen innvirkning på abonnenter som ikke bruker mellomtjenere.

De gode nyhetene er i alle fall at Netflix trolig ikke utestenger brukere fra sin tjeneste selv om de bruker teknikker som dette. Uansett: trolig vil en eller annen skarp hjerne finne en måte å omgå de nye restriksjonene på.

Sannsynligvis et press fra rettighetshaverne

At Netflix nå tar grep når det gjelder denne problemstillingen kommer knapt som noen overraskelse – i hvert fall når det gjøres så enkelt som gjennom Smartflix. Sannsynligheten for at innehaverne av rettighetene til seriene og filmene har lagt press på Netflix er stor, selv om Netflix selv ikke taper penger på praksisen. Innehaverne av rettighetene har faktisk kjøpt rettighetene til de aktuelle filmene/seriene, og derfor er nok en slik unnaluring tøff å svelge.

DinSide trekker uansett frem viktigheten og kontroversene rundt debatten som går på inndeling av geografiske rettigheter ettersom dette er noe som henger igjen fra ‘gamle dager’. Da var det slik at produktene fysisk måtte distribueres rundt om i verden og en inndeling var da langt mer hensiktsmessig. Dette er som de fleste skjønner ikke spesielt hensiktsmessig i den digitale virkeligheten vi lever i og hvor en geografisk inndeling faktisk ikke er noe annet enn noen streker på et verdenskart.