Mobilbetaling ligger an til å bli den foretrukne betalingsmetoden i fremtiden, og stadig flere butikker legger nå opp til at kundene kan benytte dette til å gjøre opp for seg. Også det å overføre penger til venner og bekjente på denne måten blir mer og mer populært.

I denne artikkelen ser vi nærmere på mCASH og Vipps – to av de mest brukte metodene å benytte for mobilbetaling i Norge i dag.

mCASH

mCASH er en mobilbetalingstjeneste som lar deg utføre vennebetaling, betaling i butikk og betaling på nett.

Vennebetalingen lar deg sende penger til alle du har mobiltelefonnummeret til, og du overfører pengene på sekundet! Det eneste du trenger å gjøre er å velge hvilket beløp du skal overføre, velge mottakeren av pengene fra kontaktlisten din, belaste konto/kort og deretter sveipe for å betale. Enklere kan det vel knapt gjøres.

Butikker kan også legge opp til at man kan betale ved hjelp av mCASH, og også dette foregår på en veldig enkel måte. Butikken har en såkalt QR-kode på betalingsterminalen eller et annet sted i betalingsområdet, og det eneste du som kunde da behøver å gjøre er å scanne denne QR-koden og deretter sveipe for å betale. Kjapt og enkelt!

Når det gjelder betaling på nett går det fort unna også der. På samme måte som i butikken skal man her bruke scannefunksjonen på QR-koden, men man må først velge mCASH når man skal utføre betalingen. Scann og sveip og du er ferdig med betalingsprosessen.

Når det gjelder kostnader for bruk av mCASH så er det følgende som gjelder:
* Vennebetaling er gratis hvis du benytter deg av din mCASH-konto eller et bankkonto som er koblet til mCASH
* Vennebetaling utført via et betalingskort (Visa/Mastercard) koster 2% av transaksjonsbeløpet. Å overføre 1000 kroner koster derfor 20 kroner.

Vipps

Vipps er DNBs mobilbetalingstjeneste og denne brukes kun til å overføre penger til personer som du har mobiltelefonnummeret til og som naturligvis også er tilknyttet Vipps.

Å gjennomføre vennebetaling med Vipps er like enkelt som med mCASH og det eneste man behøver å gjøre er å laste ned appen og legge inn et Visa- eller Mastercard som man ønsker at betalingene skal gjøres fra. Nå som kort og Vipps er koblet sammen kan du velge en av kontaktene dine via Vipps-appen, velge beløp og trykke på send.

Deretter får mottakeren sms om at penger er på vei, og da må mottakeren laste ned Vipps, koble opp med bankkort – og vipps så er pengene overført. Enkelt.

Kostnadene ved bruk av Vipps er 1 kroner pr. overføring. Overfører du beløp høyere enn 2.000 kroner koster det 1% av transaksjonsbeløpet. 1000 kroner koster derfor 10 kroner å overføre ved bruk av Vipps.