Antallet apper som til enhver tid suser inn på norske telefoner er gigantisk, men nytteverdien er kanskje ikke like stor for alle sammen! Det finnes dog hederlige unntak og Marine Traffic er en av disse!

Marine Traffic er en suveren app som hjelper deg som er interessert i å følge med på båttrafikken, og her er det mye informasjon å få for en billig penge – og så er det ganske morsomt da!

Skjermdump: MarineTraffic.com - Oljetanker på vei til Mongstad.

Skjermdump: MarineTraffic.com – Oljetanker på vei til Mongstad.

For alle mobile plattformer

For det første: Marine Traffic fungerer på alle plattformer, og det betyr at det er en app som kan brukes på både iPhone, iPod og iPad, men også Android-baserte enheter samt Windows-telefoner.

Det betyr at uansett hvilken bærbar ‘dings’ du har så vil du kunne sitte i ro og mak i din stue, eller et hvilket som helst annet sted, å få informasjon om enhver båt som måtte befinne i skjærgården der hvor du er eller andre plasser i verden. Dog skal det sies at ikke alle båter er inkludert i dette registeret. Systemet som brukes i Marine Traffic er basert på AIS (Automatic Identification System), og fra desember 2004 kom det et krav fra den IMO (International Maritime Organization) om at alle fartøy over 299 bruttotonn skal ha en AIS-sender ombord. Denne senderen gir informasjon om posisjon, hastighet og kurs, samt endel annen informasjon som navn, dimensjoner og detaljer om ferden.

Dette betyr at fritidsjollen din ikke vil vises på kartet, samt at fartøy som ikke er innenfor rekkevidden til en landbasert AIS-mottaker heller ikke vil vises. Fiskefartøyer og de fleste andre typer båter vil imidlertid vises og det er ikke uvanlig at båter som er mindre enn den nevnte størrelsen også har en AIS-sender ombord.

Hvorfor så populær?

Nordmenn er rett og slett interessert i det aller meste som har med havet å gjøre og alt det som foregår på det. I tillegg er det alltid spennende å få informasjon om båter som kanskje ser litt pussige ut eller finne ut hva navnet på det store fartøyet som går gjennom et lite sund på kvelden heter. Har du for eksempel sjekket ut hvordan kartet ser ut mens VM i Skreifiske i Svolvær pågår? Da er det et mylder av båter å se på kartet og man kan da klikke seg inn på hver eneste en av båtene og finne ut hva de heter samt annen informasjon om dem.

Fargekoder

Marine Traffic er lagt opp slik at forskjellige typer båter har ulike farger på kartet. Blå symboler indikerer at det er en passasjerfartøy, mens røde piler viser at det er et tankskip vi har med å gjøre. Lasteskip er representert av grønne piler mens de fiskebåter er oransje. Hurtigbåter er gule mens slepebåter og losbåter er turkis.

Egentlig et veldig enkelt system, men den store interessen for appen ligger nok i at man i sanntid kan få informasjon om hvilken båt det er som passerer, hvilken type båt det er samt hvor den kommer fra og hvor den skal.

Pris

Appen er ikke spesielt kostbar for noen av plattformene og for noen små kroner har du full kontroll over det meste av skipstrafikken rundt omkring i verden. Båtspotting har aldri vært morsommere enn dette, og når du er på cruise, ferge eller en annen båt kan du enkelt finne ut hvilken båt det er du ser i horisonten!

iOS: 32 kroner
Android: 26 kroner
Windows Phone: 21 kroner