Rundt 25% av boligeierne vil få problemer ved en renteøkning

Omtrent 25% av de som sitter med boliglån i dag erkjenner at de vil få problemer om det kommer en renteøkning. De fleste av dem vil kun vil klare en beskjeden økning i rentenivået, og dette er urovekkende.

Dette kommer frem i en undersøkelse som ble gjennomført av Respons på bestilling fra Sparebank 1 etter at Norges Bank senket styringsrenten før jul.

Billig å låne

Rentene på boliglån har altså kommet godt ned på 2-tallet for en rekke boliglånskunder i Norge, og dette kommer som en følge av at sentralbanken foretok en reduksjon i styringsrenten til kun 1,25% i begynnelsen av julemåneden. Dette fører til at det å låne penger her til lands knapt noen gang har vært billigere enn det er nå.

Allikevel sier altså omtrent hver fjerde boliglånskunde at de kun vil tåle en helt marginal eller ingen renteøkning i tiden som kommer, og forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 mener derfor at alarmklokkene for alvor bør begynne å ringe.

Uheldige vaner hos forbrukerne

Rundt 1500 mennesker ble spurt i denne undersøkelsen og 5% av disse sier at de ikke vil klare å håndtere en økning i rentene som går ut over dagens nivå, mens 7% sier at de kan tåle inntil 1% økning. 11% sier at de klarer inntil 2% økning i rentenivået.

Det som er interessant er at bankene ikke skal gi ut lån med mindre søkeren skal kunne klare en økning på 5%, og Gundersen sier at renten faktisk har vært lav fra årene finanskrisen herjet her til lands. Han sier også at lånekundene fristes til å la overskuddet, som de lave rentene gir, finansiere et økt forbruk. Det er i all hovedsak disse som vil kunne få seg en ubehagelig overraskelse den dagen vi får en brå renteoppgang.

Det er om å gjøre å spare

Da Norges Bank satte ned styringsrenten i desember hadde renten holdt seg på 1,5% i rundt 1000 dager, og det er ingenting som foreløpig tyder på at det kommer noe snarlig løft i rentene. Gundersen i Sparebank 1 forteller at det nåværende rentenivået er på tur til å sette seg, og han mener at vi må belage oss på at en rente på rundt 3% vil være det normale og ikke 6% – som faktisk er et normalt nivå.

Oppfordringen hans til norske boliglånskunder er, ikke overraskende, at man bør bruke det ekstra man tjener på lave renter til å spare, ettersom det er sjelden at man får så gode muligheter til nettopp dette som nå. Dette vil sørge for at man er bedre beredt når rentene en gang vil stige. En annen alternativ måte å spare på er å betale ned ekstra på lånet eller rett og slett kombinere disse to sparemåtene.

Du kan lese mer det å spare ved å betale ned ekstra på boliglånet i denne saken.

Kilde: ABC Nyheter