Får hjelp til sitt første boligkjøp

Å komme seg inn på boligmarkedet er noe vi har skrevet mye om tidligere og konklusjonen er at dette steget er noe av det vanskeligste man gjør økonomisk i livet. Nå viser det seg at det faktisk er normalt å få økonomisk hjelp til sitt første boligkjøp og så mange som to av tre førstegangskjøpere mellom 25 og 34 år mottok dette fra sin familie.

De høye boligprisene som råder på markedet og kravet om 15% egenkapital har fungert som en brems i lånemarkedet og det var akkurat det som var meningen med tiltaket. Ønsket var at folk ikke skulle ha så mye i lån, men dette har samtidig gjort det vanskeligere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet. Det viser seg derfor nå at det er mange som får hjelp av foreldrene sine når den første boligen skal kjøpes og at dette faktisk viser seg å være helt normalt.

Magne Gundersen som er forbrukerøkonomi i Sparebank en understreker i en artikkel på ABC Nyheter at inngangsbilletten til boligmarkedet har blitt så høy at det bare er et fåtall unge som er i stand til å betjene et kjøp av bolig uten å få økonomisk hjelp.

Faktisk viser det seg at det er så mange som 70% av boligkjøperne i aldersgruppen 25 til 34 år som får økonomisk hjelp av familien for å klare å entre boligmarkedet, og i aldersgruppen under 25 år gjaldt det faktisk hele 81% av de som skulle inn på markedet. I aldersgruppen rundt 50 år er det slik at omtrent 30% får støtte til å kjøpe seg bolig.

Den vanligste metoden for å støtte barna ved kjøp av bolig er at man som foreldre stiller som kausjonister for den egenkapitalen de mangler, og da med ekstra sikkerhet i den boligen de selv eier. Øvrige metoder som brukes er forskudd på arv eller pengegaver, alternativt ved å låne penger til dem privat. Enkelte stiller også som medlåntaker eller hjelper til ved å kjøpe boligen sammen med barna.

Det er imidlertid slik at det ikke er alle som er i stand til å hjelpe barna sine, og akkurat dette mener Gundersen i Sparebank 1 er en uheldig utvikling. Han forklarer dette med at vi faktisk er nære ved å få et skille som deler de som har muligheten til å få støtte og de som ikke har denne sjansen, og han stiller spørsmål om at boligdrømmen er i ferd med å bli med akkurat det for mange: en drøm.