Må betale for å ha pengene i banken!

Hvem hadde trodd at finansmarkedet skulle utvikle seg slik at man måtte betale for å ha pengene stående i banken? Dette er situasjonen i både Sveits, Sverige og Danmark, og temaet har blitt satt på dagsordene etter at Sveits nettopp har lansert negative innskuddsrenter.

Gaute Langeland i Nordea mener at dette egentlig er litt ‘sykt’, og når man tenker over det er det mye sant i det: sparing i bank kan altså være et tapsprosjekt!

Negativ rente er rart

Han understreker at negativ rente er et merkelig fenomen ettersom man da faktisk får betalt for å låne penger, noe som i prinsippet ikke skal være mulig – men det er akkurat det som skjer i Sveits. Han sier at det er mulig å ha renter som er litt under 0-tallet, men at dersom de blir veldig negative så vil det faktisk lønne seg å låne penger slik at man kan tjene penger på å ha en negativ rente. Hvis renten er bare ‘litt’ under null vil kostnadene forbundet med transaksjoner stoppe en slik fortjeneste, men med en rente som er betydelig under 0 vil man altså kunne tjene på å låne penger.

SNB, den sveitsiske sentralbanken, ønsker ikke å tjene penger på innskuddene til bankene, og det er derfor de gjør det kostbart for dem å ha slike innskudd.

I mellomtiden er det bare å håpe på at vi i Norge fortsatt i hvert fall vil kunne tjene noe på ha pengene stående i banken – for hvis ikke er det bedre å spare på andre måter.

Andre måter å spare penger på

Med lave innskuddsrenter finnes det andre sparealternativer man bør bruke seg av, og en av de absolutt beste er å betale ned på boliglånet. I stedet for å sette inn penger på en sparekonto bør du vurdere å betale inn ekstra på ditt boliglån for å redusere dette så mye som mulig. Naturligvis vil det være fornuftig å ha penger stående på en bufferkonto til uforutsette utgifter, men som sagt er det slik at det å betale ned lån er den beste formen for sparing.

En tommelfingerregel er at man bestandig skal skyte pengene inn der hvor renten er høyest, og enten det er boliglånet eller forbruksgjeld så vil dette trikset lønne seg.

En annen form for sparing som er veldig god er langsiktig sparing i fond. Det finnes mange forskjellige typer fond hvor risikoen er ulik, og ønsker man mest mulig vekst vil et fond bestående av en høy del aksjer være det beste valget. Slike fond har imidlertid en større risiko enn andre fond, og det er derfor i slike tilfeller spesielt viktig med langsiktighet – og da minimum 5 år.

Jo lengre du sparer jo større er sannsynligheten for at du vil tjene gode penger, og dette kan for eksempel være en meget god måte å legge av penger til pensjonen på.

Du kan lese mer om fondssparing i denne artikkelen.