Spar tusenvis av kroner i året på brød!

Mat er en stor utgiftspost i de hjemlige budsjettene over det ganske land, men det er enklere enn hva man skulle tro å gjøre ganske betydelige kutt i disse kostnadene.

I en god artikkel på DinSide.no har man funnet ut at man med enkle grep kan kutte i matbudsjettet og spare 5.600 kroner hvert år – bare på å bake brød selv! Dette er ganske oppsiktsvekkende tall og hvis man er en stor familie hvor brødforbruket er stort kan man spare enda mer.

Dyrt brød i butikken

Kjøper man brød i butikken er det faktisk dyrere enn hva man skulle tro og prisen ligger gjerne på 30 kroner for et slikt. Ved å bake et brød selv kan du altså spare betydelige beløp hvert år og innsatsen som kreves er helt minimal.

Hvor store beløp man kan spare er naturligvis avhengig av hvor stor husholdningen er og hvilke brød du bruker å kjøpe i butikken (prisen), og i regnestykket som er gjengitt i saken hos DinSide.no har man beregnet at det går 4 brød i uken.

Et slikt forbruk er nok for normalt å regne men hvis man tenker en familie hvor det er to voksne og fire barn, og hvor alle er i skolepliktig alder, er det ingen tvil om at brødforbruket vil være enda større enn dette. Husk at det skal lages frokoster, matpakker og spises kvelds, og da vil et brød faktisk vare ganske kort tid.

Uansett: når man slipper unna med 3 kroner pr. brød vil regnestykket bli nokså klart for de fleste av oss, og differansen opp til 30 kroner er derfor markant og vil utgjøre store beløp hvert år.

Brødglad nasjon

At vi er en nasjon med brødspisere er en velkjent sak, men hvor mye brød spiser vi egentlig pr. person pr. år? I Forbruksundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå kommer det frem at hver av oss i gjennomsnitt spiser 40,3 kilo brød pr. år, og dette innebærer faktisk 54 brød pr. person. Dette tallet fordrer at brødet veier 750 gram. Er man en familie på fire vil dette tilsvare 216 brød i året. Dette betyr faktisk at det koster 6.480 kroner å spise brød hvis man kjøper det i butikken og prisen ligger på 30 kroner! Baker man brød hjemme kan denne kostnaden reduseres og baker man 6 brød i uken vil dette komme på omtrent 1000 kroner i året. Det betyr altså at man sparer godt over 5.000 kroner i året på å gjøre denne jobben selv, og dette er en ganske betydelig forskjell.

Enkelt å bake

Nå er det slik at det å bake ikke tar så lang tid så det å skylde på tidsklemmen er ingen unnskyldning i så måte. Det er i tillegg veldig enkelt og hvis du har en kjøkkenmaskin som gjør denne jobben for deg vil du kunne oppleve bakingen som noe ganske enkelt, samtidig som det føles godt å spare de pengene man gjør. Har du ikke en slik maskin vil det være en meget god investering å skaffe en slik, og som regnestykket tydelig viser så vil det å bake brød selv raskt tjene inn utgiften.

Har man i tillegg en såkalt bakematte å slenge på kjøkkenbenken blir arbeidet ekstra lett ettersom man da reduserer etterarbeidet med rengjøring av kjøkkenbenker.