Julen nærmer seg for alvor og nå er det bare 10 dager igjen til lukten av julemat begynner å bre om seg i de norske hjem. Julepynten begynner smått om senn å komme på plass, men den viktigste av alle dekorasjonene er ennå ikke på plass: selve juletreet!

Det debatteres heftig rundt om i landet om man skal ha kunstig juletre eller ekte juletre, og mens argumentene om økonomi, miljø og følelser hagler mellom partene, er det allikevel ingen tvil: kunstige juletrær er på tur inn for fullt!

Økonomi

Diskusjonen om man skal ha kunstig juletre eller ikke handler om mange forskjellige ting, men de tre viktigste er naturligvis kostnadene forbundet med dette, miljøaspektet og selve ‘feelingen’ som et ekte juletre gir. Nå skal vi ikke si så mye om dette med føleriet omkring temaet, men for noen vil dette være det aller viktigste, og da gjerne for barna i familien. Man skal ikke tulle med juletreet!

Vi skal imidlertid se litt på dette med økonomi og miljø. De kunstige juletrærne har naturligvis blitt bedre og bedre med årene, og de aller flotteste er virkelig pene å se på. Når det er sagt; prisen kan være kolossal og hvis vi stikker innom Plantasjens nettsider finner vi kjapt et kunstig juletre med 240 lys til den nette sum av 1500 kroner. Ikke så helt uoverkommelig.

Beveger vi oss over til Hageland begynner det å skje ting: et av de aller flotteste trærne koster der intet mindre enn 6000 kroner! Da begynner pengeboka utvilsomt å vri seg i lommen, og man kan saktens spørre seg om det er verdt det. For pengesterke nordmenn er nok ikke dette noe problem, og er det én ting vi liker å gjøre i jula så er det å bruke penger.

Dårlig råd til jul? Les denne!

Men trodde du at dette var toppen? Glem det! Det dyreste juletreet vi klare å snuse opp på nett kostet vanvittige 11.000 kroner – men det ser til gjengjeld ut som et ordentlig juletre!

Tilbake til saken: er det for mye å bruke 1500 kroner på et juletre? Det finnes jo billigere trær også, men disse er langt i fra så pene som de litt mer påkostede. Å kjøpe et vanlig juletre koster jo også forholdvis mye, så da går vel kanskje vinninga opp i spinninga. Når du først har kjøpt et kunstig juletre har du jo et tre som du kan bruke i en rekke år, så akkurat dette med økonomi er etter vår mening et dårlig argument.

Miljø – du må ha treet i 21 år!

Nå om dagen er det imidlertid miljøaspektet som synes å være det viktigste i tvisten om kunstig juletre eller ikke, for én eller annen gang må vi jo kvitte oss med treet når vi skal kjøpe et nytt og finere! I en avisartikkel i Østlands-Posten tar man opp nettopp dette temaet, og forsker Arne Sæbø ved Norsk institutt for bioøkonomi er nokså klar i sin tale:

– Det er bedre for klimaet å satse på naturlige trær.

Miljøorganisasjonen Fremtiden i Våre Hender peker på utslipp i forbindelse med produksjon og transport av slike trær, men det skal også påpekes bruk av kjemikalier til dyrking av ekte trær og andre faktiske negative miljømessige faktorer som inntreffer ved å hogge ned skog. Så alt i alt er det et vanskelig regnestykke som må til, men en amerikansk undersøkelse som det ble referert til i New York Times for noen år siden kunne fortelle at man må ha et kunstig juletre i hele 21 år for å påvirke miljøet mindre negativt i forhold til å kjøpe et nytt tre hvert år. De kunstige juletreene er som kjent laget av plast og metall og er ikke gjenvinnbare.

Så hva gjør man?

Ser man på miljøaspektet er det vel liten tvil: gå for den ekte julegrana med mindre du har tenkt å ha det kunstige treet ditt lenge!

…men det er jo så enkelt

Spørsmålet er: hvor viktig er miljøaspektet i vurderingen for folk flest? Ikke så veldig viktig, antar vi, og da er det helt andre faktorer som vil spille inn. Arbeid med vanning, arbeid med deponering av treet etter jul, renhold og så videre vil trolig være avgjørende for om man velger et kunstig tre eller ikke. For allergikeren er jo valget soleklart: da er det kunstige juletreet en innertier.

Hvilket tre skal du ha i år? Går du for en klassisk juletre eller blir det plast?