Fallet til den norske kroner påvirker deg

I løpet av den siste tiden har den norske kronen blitt betydelig svakere og faktisk må vi tilbake til finanskrisen i 2009 for å finne lignende tilstander.

Hvor sterk og hvor svak kronen er har innvirkning på vårt liv, men det er det kanskje ikke alle som tenker over til daglig, og dette skal vi se på i denne artikkelen.

Har betydning for oss

Når kronen svekkes vil dette ha innvirkninger på oss på forskjellige måter, og kanskje først og fremst merker vi det når vi skal ut å reise. Dollaren har for eksempel styrket seg veldig mot den norske kronen og hvis man ferierer i Statene nå får man mye mindre igjen for pengene enn hva man gjorde tidligere. I dag er faktisk dollaren priset til over 7 kroner, noe som er det høyeste på lang tid.

Også det å reise over grensen til Sverige for å ta julehandelen er ikke spesielt lønnsomt lenger, og også turer til storbyer rundt om i Europa vil bli dyrere enn før.

Den generelle svekkelsen i den norske kronen har altså ført til at det nå er er mer kostbart enn før å reise til de fleste steder i utlandet, med et hedelig unntak av Japan.

Problematisk for importen
Norske bedrifter som er avhengig av import vil også merke den svake norske kronen meget godt, og den eneste måten å kompensere for dette vil være ved å øke utsalgsprisene på produktene. Når man skal importere varer fra utlandet betyr det kort og godt at når man skal kjøpe dem (i den lokale valutaen) så betyr det rett og slett at man får mindre igjen for pengene, og dermed blir importkostnadene større. Enden på denne visa er at marginene blir skvist, men unntaket er altså om man hever prisene på varene – noe det ikke alltid er rom for.

Ikke så attraktivt å handle på nett

Handling på nett har på samme måte som reiser til utlandet blitt dyrere, og det betyr i praksis at du ikke får så mye for 200 kroners-grensa som tidligere. Dette er imidlertid ikke bare helt negativt for det norske samfunnet, og for norske nettbutikker som konkurrerer med utenlandske vil en mer uattraktiv utenlandshandel kunne slå positivt ut.

Forventer stabil svak krone

Ekspertene mener at kronekursen vil holde seg på dette nivået utover i starten 2015 og det er forventet at aktiviteten blant traderne vil være lav fremover. Det skal imidlertid sies at det er en joker som kan skape litt bevegelse, og det er det som skal skje på torsdagens rentemøte i Norges Bank. Hvis man kutter rentene og justerer rentebanen kan dette få en innvirkning og gi en sterkere krone, men man har ikke så høye forhåpninger om at dette vil gi et stort utslag.

DNB tror blant annet at kronen vil styrkes i løpet av 2015.