Kortbruken i Norge stiger og kanskje går vi etter hvert mot en fremtid uten kontantbetaling? Dette er det naturligvis vanskelig å spå noe om, men den store kortbruken betyr at man er nødt til å bruke vettet når man skal betale for seg.

Å bruke kort er enkelt, sikkert og veldig praktisk, og det gjelder på alle arenaer hvor man kan handle. I butikken, på nettet og når man er på reise brukes kortet hyppig, og i denne artikkelen får du gode råd for hvordan du skal unngå svindel og tap av penger ved å bruke denne betalingsmetoden.

Enkle regler gjelder

Godt kortvett er rett og slett å bruke sunn fornuft og å være forsiktig med hvordan man opptrer.

Det første du skal gjøre er naturligvis å lære deg din PIN-kode utenat. Og husk: koden din er hemmelig og skal aldri oppgis til andre – selv ikke bank eller politi. Skjul inntastingen av koden godt – det er mange der ute som har lange øyne. Et siste tips når det kommer til koden din er at den selvsagt aldri skal oppbevares samen med kortet. Har du en papirlapp med en kode som ligger i lommeboken din sammen med kortet, er ikke veien lang til en tom konto.

Du burde også sette en regionsperre på bankkortet ditt, og dette kan du som regel gjøre i nettbanken. En regionsperre forhindrer at kortet ditt kan kopieres i Norge og opplysningene brukes i utlandet. Du må imidlertid huske på å oppheve regionsperren før du drar på ferie til utlandet slik at du kan bruke det da. Dette er en funksjon som bankene har iverksatt for å hindre og begrense kortsvindel.

Øvrige råd

Når du bruker kortet ditt for å betale for deg er det viktig at du alltid sjekker at beløpet på terminalen faktisk samsvarer med dét du skal betale – før du taster inn kode og bekrefter. Du skal heller ikke låne kortet ditt bort til noen, og hvis du opplever at det blir borte/stjålet skal banken kontaktes umiddelbart og kortet sperres. Varsle også banken din hvis kortet blir slukt av en minibank. De fleste nettbanker lar deg sperre kortet der, så hvis du er på ferie i utlandet kan det være smart å ha med kodebriker/Bank-ID slik at man raskt kan gjøre dette selv.

Kortet skal bestandig være signert på baksiden ettersom dette gir en ekstra kontrollmulighet for kjøpestedet. Dette vil fungere som en ekstrasikkerhet det er uklokt å ikke benytte seg av, og dette gjelder spesielt for kredittkort.

Skal du betale med kort på restaurant? Slipp ikke kortet ut av syne for du vet aldri hvilke planer de har for ditt det.

Hvis du skal på tur er det viktig at du har to kort med deg og at disse oppbevares hver for seg. Hvis det ene kortet skulle bli borte har du derfor ett i reserve som du kan benytte. Husk som sagt å melde fra til banken umiddelbart hvis ett av kortene forsvinner.

Det kan også være smart å kontrollere kontoutskriftene dine mot kvitteringene du tar vare på etter at du har handlet. Hvis du ikke får kontoutskrift pr. post kan du sjekke disse i nettbanken. Ved bruk av kredittkort i utlandet er dette ekstra viktig ettersom du da kan kontrollere om du har blitt trukket for mye. Da har du nemlig muligheten til å få pengene refundert av kredittkortselskapet.