Har du hatt en irritert nabo på døren som har klaget over at du spiller høy musikk? Du er ikke alene om det, men det finnes måter å løse dette på som kan sørge for at du og menneskene rundt deg kan leve i fred og fordragelighet.

Høy musikk fra en nabo kan utvilsomt være en stor kilde til irritasjon og politiet rundt omkring i landet får massevis av telefoner fra folk som rett og slett har fått nok av dundringen i veggene. Men i stedet for at politiet blir kontaktet kan man løse dette på forhånd på en annen måte.

Diplomati fungerer best

Selv om ikke politiet tar seg tid til å dukke opp på døren din så er det allikevel utrivelig når det blir dårlig stemning i blokken eller bygården, og du vil garantert få kjenne litt på akkurat det når du møter en irritert nabo i trappeoppgangen dagen etter at du har ‘tatt av’ med stereoanlegget ditt.

Hvis situasjonen har eskalert og det er konflikter i emning er det derfor smart å vise litt forståelse og ta en prat med naboene. Hvor godt høres egentlig musikken du spiller? Er det såpass høyt at det kan være plagsomt? Det er viktig at du viser forståelse og prøver å få til en dialog ettersom du helt sikkert vil komme lengre med dette.

Rekk ut en hånd og kom til enighet om tidspunktet på døgnet hvor musikk er ok og hvor høyt du kan spille. Er du vennlig og viser forståelse er det ingen tvil om at en diplomatisk tilnærming vil fungere veldig godt.

Bruk vitenskap og samarbeid!

Alle har en toleransegrense – også naboen din. Du kan derfor foreslå at dere i fellesskap finner ut hvor denne grensen går og da kan det faktisk være smart å gå vitenskapelig til verks. Det finnes en rekke apper som lar deg måle desibel på mobilen din, og en slik kan du bruke til å finne ut hvor høy musikken din faktisk er og oppleves.

Mål desibelnivået også hos naboen for å finne ut av hvor mye lyd som faktisk høres der inne, for det er jo tross alt der kilden til konflikten ligger. Dere kan også gjøre det slik at du øker volumet gradvis slik at naboen din kan måle når han/hun mener at lydnivået begynner å bli plagsomt, og deretter kan du gjøre det samme inne hos deg. Da har du et klart tall som vil kunne si noe om hvor høyt du faktisk kan spille uten at det er plagsomt. Be gjerne naboen om å sende en tekstmelding hvis han/hun opplever at lydnivået er for høyt, og du har derfor en klar dialog gående fremfor at det blir dårlig stemning og lusking i korridorene.

Andre løsninger som lydisolering av rom er naturligvis også en mulighet, men med mindre du bor i en enebolig kan du nok bare glemme å kunne skru lyden så høyt som du bare ønsker. Vis forståelse og du vil komme absolutt lengst med dette.