Nordnet gjør det enkelt å investere i aksjer og fond

I går skrev vi en artikkel om at næringskomitéen på Stortinget ønsker at flere nordmenn skal komme seg inn på aksjemarkedet med det målet for øyet å få et større eierskap i norsk verdiutvikling.

Dette har vi tenkt å følge opp i dag med et lite tips om hvordan man kan handle aksjer og fond på en enkel måte uten å måtte betale skatt av et utbytte hver gang man ønsker å selge aksjer eller bytte fond.

Nordnet gjør det enkelt

For dem som enkelt ønsker å handle fritt i fonds- og aksjemarkedet er Nordnet et meget godt alternativ. De fleste som sparer i fond i dag gjør det gjennom sin nettbank og det er naturligvis bra, og selvsagt adskillig bedre enn bare å la pengene stå i ro på en bankkonto hvor ingenting skjer. Langsiktig sparing i fond er en meget bra strategi å ha til man blir pensjonist eller om man har investeringsplaner lenger frem i tid. Men som sagt: å kun holde seg til nettbanken betyr som regel at man kun får tilgang til de fondene som banken selv fronter. Hos Nordea får man tilgang til forskjellige Nordeafond, mens man hos Sparebank 1-gruppen får tilgang til Odin-fondene.

Det er flere ulemper med akkurat dette, og det første er valgfriheten. Man får altså kun velge mellom et lite antall fond av de svært mange som faktisk er tilgjengelig, og dette kan føre til at man går glipp av verdifulle penger. Å låses til noen få fond er derfor en begrensning som vi ikke er så veldig begeistret for, og det er her Nordnet kommer inn på banen.

Med en Nordnet-konto har du alle verdens fond tilgjengelig med noen få tastetrykk, og dette er en frihet som er ekstremt bra å ha. For de som er aktive sparere, det vil si de som selger fond og ønsker å investere i nye, så er Nordnet et meget godt verktøy. Årsaken til det er at hvis du oppretter en såkalt investeringskonto Zero behøver du ikke å skatte av utbyttet ditt selv om du selger aksjene du tidligere har kjøpt eller løser inn fondsandelene dine. Så lenge pengene blir stående på din investeringskonto behøver du ikke å skatte av dem, og dermed står du fritt til å investere pengene videre uten at overskuddet har blitt beskattet.

Skal du gjøre liknende i en bank regnes det som om at du har tatt ut et utbytte og dermed må du føre dette opp som skattbar kapitalinntekt på selvangivelsen din.

Shareville

Fra Nordnets side har man også opprettet noe som kalles for Shareville, og dette er et slags sosialt samfunn hvor man egentlig lærer seg en helt ny måte å investere sine penger på. Her kan man følge andre investorer, inkludert profesjonelle, og se hvordan de gjør det. Her kan man også velge å dele sine egne porteføljer slik at man kan vise frem de gode resultatene man har klart opparbeide seg.

Man kan altså enkelt hente inn tips som man kan bruke til å gjøre egne investeringer, og det sørger for at det å holde på med dette faktisk blir ganske underholdende og interessant – og ikke minst lærerikt.